Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hungriga gäster flyttar in

/
  • Tidiga till maten. Anne-Marie Tapper får en kram av Roger Nordqvist och Tommy Gyllenskepp som hittat till lokalen på Nordöst.
  • Nytt samarbete. Ulla Andersson, Anne-Marie Tapper och Gudrun Sjölund föreberder vagnen med kaffekoppar. Snart kikar de första gästerna in.
  • Rotmos, korv och en stor klick senap fick Anders Andersson och Juhani Ritola på tallriken i går. De trivs med att slippa besöka torget för att få mat.
  • En sång innan maten bjuder Ulla Andersson och Gudrun Sjölund på.
  • Två dagar i veckan bjuder Röda Korset och Korskyrkan på mat. Ofta finns det en macka och frukt i Ulla Söderblom och Barbro Hamréns händer.
  • Från Bergby kommer Stefan Danciu. En varm kram får han av Gudrun Sjölund.
  • Barbro Hamrén skär upp rulltårtan i Korskyrkans kök.

Rotmos och korv. Det bjöd Röda Korsets Bomhuskrets och Korskyrkan på under premiärdagen med mat för hemlösa.
– Det här ser gott ut, säger hemlösa Anders Andersson.

Annons

Ett nytt samarbete inleddes i går. Röda korsets Bomhuskrets och Korskyrkan serverar mat i Korskyrkans lokaler på Nordost under tisdagar och torsdagar.

Tidigare serverade Röda Korset soppa på Stortorget under onsdagar. Men nu får de som behöver en bit mat sitta inomhus.

– Det känns spännande och väldigt trevligt, säger Ulla Andersson diakon i Korskyrkan.

Frukt och mjölk kommer i lådor. Personalen bär ut kaffekoppar från köket och serverar en rejäl tallrik med rotmos, korv och senap. Till efterrätt blir det rulltårta.

– Det är bra att det här finns, säger Juhani Ritola, som ska njuta av maten.

Anne-Marie Tapper, socialhandledare i Röda Korset som jobbar med hemlösa är nöjd med det nya samarbetet. I tre år har hon serverat soppa på Torget. Nu flyttar verksamheten in.

– Jättebra. Jag kan knappt tro att det är sant och det här är något som verkligen värmt mig, säger hon.

Budskapet har man försökt sprida genom att tala om för boende i närheten, sätta upp lappar på biblioteket och tala med folk. Nu hoppas de att ingen saknar torget.

– Man behöver inte vara hemlös för att komma hit. Vi ger mat till dem som har det lite sämre, säger Gudrun Sjölund diakon i Korskyrkan.

Under tisdagar lagar två kokerskor maten i lokalerna i Bomhus, som sedan körs till Korskyrkan. På torsdag blir det soppa, som diakonerna kokar. Sedan hösten 2007 har församlingen bjudit på mat i lokalerna.

– Det handlar inte bara om att laga mat, utan även om att sitta ner och prata. Det sociala är viktigt och gemenskapen, säger Gudrun.

Det blir lite kramkalas i hallen när de hungriga gästerna kommer. Tommy Gyllenskepp och Roger Nordqvist är tidiga och kikar in.

– Jättebra. Jag bor här bredvid. Det är tur att det finns sådana här samfund, säger Tommy.

– Jag tror inte att folk stjäl lika mycket när det finns mat, säger han.

Om ett tag kommer även Erikshjälpen vara med och stötta projektet.

 

 

 

Mer läsning

Annons