Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ser du på Sankt Patricks dag?

...hallå där, Peter Gill från Irland, professor i pedagogik på Högskolan i Gävle. Hans hemland firar sin nationaldag, St Patricks Day, i dag 17 mars.

Annons

– Firandet är större i andra länder än på Irland. Det har jag förstått efter att jag för många år sedan flyttade till Sverige. Det finns några parader här och var men de flesta går bara i kyrkan, eftersom St Patricks Day är ett religiöst firande.

Vad förknippar du med nationaldagen?

– Klöver. Det var Patricks religiösa symbol. Jag har hört att Barack Obamas fru, Michelle, ska plantera klöver i sin trädgård på torsdag. Irlands nyvalda statsminister kommer på besök till Vita Huset och överlämnar Irlands nationalplanta, Shamrock. Det är en tradition.

Hur brukar du fira?

– Själv tror jag inte att det var Patrick som tog kristendomen till Irland, utan andra kristna som tagit sig till ön tidigare. Jag ser inte nationaldagen som en stor sak, eftersom jag inte är religiös. Men det brukar bli ett besök på en pub i alla fall...

Vad ska du göra på nationaldagen?

– Jag befinner mig nu i Kristianstad och jag har en plan... Jag ska åka till Tomelilla där jag har sett en irländsk flagga i en trädgård när jag har passerat. Det borde vara någon speciell, för på Irland flaggar man sällan. Jag ska knacka på och fråga om personen som öppnar har lust att hänga med och ta en drink på en irländsk bar – om det nu är en irländare som bor där.

Ska du följa traditionen med den gröna klädseln?

– Nej! Eftersom jag inte har den bilden av St Patricks Day som många andra har, så firar jag inte på det sättet.

Mer läsning

Annons