Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska de äldre i Gävle bo i framtiden?

/
  • ”LIVET FRÅN DEN LJUSA SIDAN”. Enligt det här förslaget rivs dagens bostäder för att ge plats för nya bostäder med hög tillgänglighet.
  • FÖRÄNDRINGAR PÅ GÅNG. Annika Hjelm Hemmingsson bor på Almvägen. ”Jag trivs toppenbra”, säger hon.
  • JUST NU. Så här ser det ut på Almvägen i Fridhem i dag.
  • ”PARKLIV”. Det här förslaget vill ta vara på och öppna upp grönområdet vid bostadsområdet. Vilka som ligger bakom förslagen är hemligt – men de fyra deltagande arkitektkontoren är Nyréns arkitektkontor, RB Rachel Betlatchew/URBIO, White Arkitekter AB och Basark AB.
  • ”LIVET FRÅN DEN LJUSA SIDAN”. Enligt det här förslaget rivs dagens bostäder för att ge plats för nya bostäder med hög tillgänglighet.
  • ”GOD FORTSÄTTNING”. Det här förslaget har valt att hålla igen lite på lägenheternas storlek för att inte fåorimliga hyror.
  • ”GYLLENE TIDER”. Vy mot entréhuset från gatan. I det här förslaget är de i dag existerande radhusen bevarade och utbyggda, medan nya flervåningshus tillkommer.

Hur ska Gävles äldre bo i framtiden?

Fyra förslag tävlar om hur Gavlegårdarnas bostadsområde på Almvägen ska utformas.

Annons

Befolkningen i Gävle lever allt längre och efterfrågan på olika typer av boenden ökar.

Samtidigt ska bostäderna vara lätta att anpassa för den som med tiden blir orörlig och får svårt att gå i trappor och ta sig över trösklar.

Ett av de bostadsområden som är i behov av renovering är 33 lägenheter på Almvägen i Fridhem.

– I dag är vi som bor på Almvägen mellan 55 och 95 år. Jag trivs toppenbra men det finns sådant som behöver bli bättre, säger Annika Hjelm Hemmingsson, och tänker på de små badrummen och den trånga klädkammaren.

Gavlegårdarna har därför utlyst en tävling som de kallar ”Bo bra på äldre dar”. Satsningen är ett samarbete med Hjälpmedelsinstitutet och ska ge det kommunala bostadsbolaget idéer om hur framtidens bostäder för äldre kan utformas.

Flera arkitektkontor har visat intresse för tävlingen och fyra har slutligen valts ut.

Bidragen ställs nu ut på Förvaltningshuset och ska bedömas av en jury bestående av bland annat de boende, pensionärsorganisationerna och arkitekter.

När vinnaren är utsedd ska kommunen sätta igång med de ändringar som kan behövas i detaljplanen för området. En av faktorerna som spelar in i juryns beslut är att det inte blir för dyrt.

Vinnaren i tävlingen kommer att utses under våren.

Mer läsning

Annons