Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur vill ni underlätta för invandrare att få jobb?

Annons

M: Bättre introduktion och svenskundervisning. Nytt ersättningssystem, lika för alla, som betalas till dem som aktivt deltar i insatser. ”Startsvenska” som tydligt kopplas till arbetsmarknaden och kombineras med arbete, yrkesutbildning eller praktik. Inför ”etableringslotsar”.

FP:
Krav på kunskaper i svenska för medborgarskap. Behåll nystartsjobb och instegsjobb som gör det billigare att anställa nyanlända invandrare och långtidsarbetslösa.

C:
Alla arbetsgivare måste bli bättre på att rekrytera människor som representerar befolkningen och den mångfald vi har i vårt land. Stat, kommun och landsting har särskilt ansvar som förebild.

KD:
Alla som kommer till Sverige bör få tillstånd att jobba direkt, ”utan byråkratiskt tjorv”. Bra med riktade insatser som nystartsjobb och ekonomisk kompensation för arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare.

S:
Investera i 100 000 jobb, praktik- och utbildningsplatser som också kommer invandrare till del. Snabba asylbeslut och tidigare insatser för att kartlägga individens bakgrund, behov och kunskaper. Svenskundervisning som blir mer yrkesanpassad och specialiserad.

MP:
Tidiga och effektiva utbildningsinsatser. Stimulera entreprenörskap och företagande.

V:
Generell jobbpolitik är viktigast. Särskilt anställningsstöd för nyanlända flyktingar. Ge Arbetsförmedlingen mer resurser för validering av utländsk kompetens. Bättre möjligheter att kombinera Svenska för invandrare (SFI) med arbete.

SD:
Har inte svarat.

Mer läsning

Annons