Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husen flyttar på sig

/
  • Stellan Dahl och Wiliam Nilsson läser på högskolans lantmäteriprogram. I den kurs de går nu ska de bland annat mäta höjden över havet på tre husgrunder, varav två är gamla hus vid Gavleån. Sedan jämförs resultaten med tidigare år, för att se om husen rör på sig.
  • Mattias Arvids håller mätstickan mot en punkt på väggen som har märkts ut med en liten järnpigg. Samma punkt har kontrollerats till och från sedan 1985.
  • Sjunker de gamla husen längs Gavleån? Den frågan försöker några lantmätarstudenter just nu få svar på. Mattias Arvids, Stellan Dahl och William Nilsson är ute och mäter höjden över havet på en rad punkter på tre olika byggnader
  • Mattias Arvids, Stellan Dahl och William Nilsson.

Hur mycket rör sig husen längs Gavleån? Lantmätarstudenter från högskolan är just nu ute och kollar.
– Det ska bli intressant att se resultaten, säger Stellan Dahl.

Annons

I gula reflexväster rör sig några studenter från Högskolan i Gävle runt husen i kvarteret Islandskällan, mitt emellan stadsbiblioteket och länsmuséet i Gävle. Mattias Arvids försöker hålla en gul mätstav så rakt det bara går, medan Stellan Dahl och William Nilsson kikar genom ett så kallat avvägningsinstrument som de placerat nere vid ån.

För att mäta exakt höjd över havet flyttar de runt avvägningsinstrumentet i en cirkel runt mätpunkten, och kontrollerar sedan en rad punkter på samma vis.

– Vi ska göra precis samma sak fast med digitala instrument sen, säger Mattias Arvids.

– Det ska bli roligt att se hur mycket det skiljer när vi mäter digitalt, säger Stellan Dahl.

Likadana mätningar gör de vid Berggrenska gården på andra sidan Gavleån, samt vid norra skolan vid Gefle Teater.

Från 1985 och många år framåt mätte Gävle kommun husgrundernas höjd. Nu återupptas mätningarna av högskolan, för att göras årligen av studenter.

– Vi kommer att analysera mätresultaten i en senare kurs, säger Mattias Arvids.

En hypotes är att husen nära Gavleån rör på sig mer än det vid teatern. Sättningar kan orsakas av instabil grund med sand ovanpå lera.

Mer läsning

Annons