Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husköpare tvekar när börsen svajar

/
  • söker. Amanda och Gurvinder Virk från Storbritannien letar hus i Gävle. De har tittat på 10-15 objekt men har ännu inte funnit det rätta. ”Jag gillar det här men min fru tycker att det är för stort”, säger Gurvinder Virk om tvåplansvillan på Kaserngatan, som Göran Helgesson visade på lördagen.
  • Tvekande kunder. ”När det är oro på börsen finns det kanske några som tvekar, kanske har de sina pengar bundna i aktier”, säger Göran Helgesson, mäklare på Fastighetsbyrån.
  • tar fart. Den här och nästa helg är det många hus- och lägenhets-visningar i hela Sverige. Efter en lugn period på husmarknaden hoppas mäklarna att spekulanterna ska komma igång.

Nu laddar mäklarfirmorna upp med stora visnings- helger.

Men oron på finansmarknaden gör en del privatpersoner tveksamma till husköp.

– Vi märker att vi har en del avbokningar av visningar, säger mäklaren Göran Helgesson.

Annons

Skuldkrisen i Europa och börsernas nedgång i veckan kan få konsekvenser på bostadsmarknaden. En del analytiker tror att oron även kommer att påverka konsumenter i Sverige.

Svenska Dagbladet spekulerade i fredags kring att Riksbanken vid sitt sammanträde 6 september kan ändra sin tidigare räntebana. I Stockholmstrakten tror mäklare att priserna kommer att gå ned den närmaste tiden.

I Gästrikland är vi vana med husvisningar på vardagskvällar. Men så här års väljer de största mäklarfirmorna att satsa stort varsin helg. Fastighetsbyrån kör visningar den här helgen och Svensk Fastighetsförmedling nästa helg.

Sju familjer på visning

Arbetarbladet besökte i går visningen av en tvåplansvilla på Kaserngatan i Gävle. Mäklaren Göran Helgesson tog under en timme emot sju familjer på första visningen.

Amanda och Gurvinder Virk flyttade från Storbritannien till Gävle i mars. De bor i hyres-lägenhet, letar nu efter hus och låter sig inte påverkas av den finansiella oron.

– Jag är inte så säker på situationen i Sverige, men vi måste köpa nu, och kanske är det bättre här än i andra delar av Europa, säger Gurvinder Virk, som är professor i elektronik på Högskolan i Gävle.

Paret har tidigare bott på Nya Zeeland, men ville tillbaka till Europa, och valde då Sverige framför Storbritannien delvis på grund av den ekonomiska situationen i de båda länderna.

Besviken på utbudet

– Jag är lite besviken på utbudet. Det finns inte så många hus som jag hade hoppats, säger Gurvinder Virk.

Tvåplansvillan vid Kristinaplan föll honom i smaken, men hustrun tyckte att huset med sina 172 kvadratmeter var för stort.

Göran Helgesson, mäklare på Fastighetsbyrån, märker inte av några stora förändringar i kundernas beteende. Några spekulanter bokar av sina visningar, men några större avhopp rör det sig inte om.

– När det är oro på börsen finns det kanske några som tvekar, kanske har de sina pengar bundna i aktier, säger Göran Helgesson.

Enligt honom har priserna på bostadsrätter och villor i Gävleområdet planat ut under 2011.

Mer läsning

Annons