Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husmarknaden i Gävle är stekhet

/

Huspriserna i Gävleborg stiger mest av alla i hela landet. I länet har medelpriset ökat med hela 14 procent jämfört med samma tid för ett år sen.

Annons

I resten av landet har samma siffra bara ökat med åtta procent, enligt Lantmäteriets statistik. Eva-Karin Bergman är en lokal mäklare som etablerade sig i Gävle just för att hon förutspådde en fastighetsmarknad på uppgång. På bara ett år har hon märkt av en drastisk förändring på marknaden, där liknande objekt som såldes för ett år sen säljs för mycket mer pengar i dag. 

Hon tror att det dåliga utbudet är den främsta anledningen till skenande huspriser. Men det handlar också om att Gävleborg tar ikapp andra län, eftersom priserna i länet generellt har varit lägre här.

– Det är verkligen högtryck på bostadsmarknaden, det är ett väldigt litet utbud som gör att man har en efterfrågan som är enorm, berättar Eva-Karin.

Gävle är den stad i länet som växt mest. Generellt över landet så växer högskolestäderna, enligt Eva-Karin Bergman och hon spår en ljus framtid i Gävle. Hon menar att hälsan på en stad kan mätas på bostadspriserna: när många väljer att flytta tillbaka till stan eller etablera sig på nytt här så tyder det på en stad i tillväxt.

Den låga räntan påverkar också köpmarknaden, men är inte unikt för Gävleborg. Priserna på bostadsrätter stiger generellt mer än priserna på villor, vilket kan bero på att bostadsrätterna är något billigare. Även om huspriserna stiger fort i Gävle nu, så tror Eva-Karin Bergman på en utplaning längre fram. 

– Vi kan inte betala mer här än i Stockholm, självklart planar det ut. Sen hoppas vi att byggnationen kommer i gång, så det blir mer rotation och större utbud, säger Eva-Karin.

LÄS MER:

Lista: Här är de mest svårsålda fastigheterna i Gästrikland

Mer läsning

Annons