Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran fortfarande inte klar – Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen kommer inte överens

Hyresgästföreningen vill se en hyreshöjning på 0,56 % för Gavlegårdarnas hyresgäster. Gavlegårdarna själva föreslår 2,3 %. Parterna kommer inte överens, och nu går frågan till en central hyresmarknadskommitté.

Annons

Gavlegårdarnas hyresgäster vet fortfarande inte hur mycket mer de ska betala i hyra i år.

Förra veckan skrev vi att Sandvikenhus och Hyresgästföreningen inte kunde komma överens om hyreshöjningarna för 2017, och att frågan därför skickades vidare till en central hyresmarknadskommitté.

Nu står det klart att samma sak händer med Gavlegårdarna. Därmed vet hyresgästerna i Gavlegårdarnas 14 500 bostäder fortfarande inte hur mycket deras hyra kommer att höjas i år.

Owe Hellberg är förhandlare för Hyresgästföreningen i båda förhandlingarna.

– Förhandlingarna liknar dem i Sandviken på vissa sätt, men i det här fallet är det påtagligt tydligt att nästan hela deras förslag till höjning handlar om att tillgodose ägarnas avkastningskrav, säger han.

Hyresgästföreningen menar att Gavlegårdarnas kostnadsökningar kommer att stanna på 0,56 %, vilket också ligger i linje med de hyreshöjningar som skett i övriga landet. Resten av höjningen handlar enligt honom om att ge vinst till ägarna – alltså Gävle kommun.

– Dessutom vill de sänka kostnaden för underhållet. Vi har svårt att säga till våra medlemmar att deras hyresvärd vill höja hyran med 2,3 %, samtidigt som de drar ner på underhållet med 14 miljoner. Det känns inte rimligt.

LÄS OCKSÅ: Gavlegårdarna vill bygga nästan 100 nya lägenheter i Andersberg

Lars Lennmalm är vice VD på Gavlegårdarna. Han vill inte kommentera avtalet så länge förhandlingarna fortfarande pågår.

– Vi har inte gjort det tidigare år och tänker inte göra det nu heller. Jag är förvånad att Hyresgästföreningen gör det.

Han bekräftar dock att förhandlingarna brutit samman, och att frågan nu skickats till Hyresmarknadskommittén för att de ska komma med en rekommendation, troligen i slutet av januari.

Kommer ni att följa den rekommendationen?

– Det ska mycket till för att vi inte skulle göra det, säger Lars Lennmalm.

LÄS OCKSÅ: Byggfacket anklagar: Löner dumpas på Gavlegårdarnas bygge

Annons