Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen fruktar tvångstaxering

Hyresgäster hos Gavlegårdarna riskerar att tvångstaxeras, efter ett remissvar från Gävle kommun. – Om begränsningen tas bort finns det en risk att hyresgästerna börjar mjölkas på pengar, säger Ulla Maja Moilanen från Hyresgästföreningen Gävle.

Annons

I ett remissvar på marknadshyresutredningens förslag, öppnar Gävle kommun upp för att lagens utdelningsbegränsning ska slopas. Det får Hyresgästföreningen i Gävle att hissa varningsflagg.

Utan utdelningsbegränsningen kan kommunen plocka ut pengar från allmännyttan till andra ändamål.

– Det blir en extra skatt för endast dem som bor i allmännyttan, och det kan vi inte godta. Ta ut de pengarna via skattsedeln i så fall, säger Ulla Maja Moilanen.

Ingen risk säger Blank

 

Kommunalrådet Carina Blank, s, tycker inte att det finns någon grund för Hyresgästföreningens farhågor.

– Vi jobbar inte på det viset. Men det är viktigt att det finns ett resultatkrav så att det finns pengar till att förbättra standard och bygga nya hyresrätter.

Hyresgästföreningen motsätter sig också att kommunen inte försvarar den skyddsregel som innebär att Gavlegårdarna sätter taket för privata hyresvärdars hyror.

Kommunen säger sig endast vilja ha en fortsatt utredning av frågan, men Hyresgästföreningen anser att det är illavarslande.

– Det är bra som det är att allmännyttan är hyresnormerande.

Mer läsning

Annons