Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I år är det mer själ bakom julkorten”

/
  • På väg ut. Några av de julkort som ska ut till Gävleborna. Sifo-undersökningen om svenskarnas julkortsvanor visar också att 60 procent av de som är under 29 år tycker julkorten är en tradition som är viktig att bevara.
  • Sorterar. Felicia Blomqvist är en av de ungdomar som extrainkallats.

Det är bråda dagar i Gävles postterminal. Julkorten har anlänt.

Enligt en färsk undersökning skickar unga gärna julkort och de gör korten mer personliga än de äldre.

– I år är det mer själ bakom julkorten, säger Fredrik Nornholm, Postens produktionschef i Gävle.

Annons

Torsdagen var sista dagen för att skicka julkort som ska komma fram innan jul. Det märks i postterminalen där julkorten väller in. I Gävle har 40 ungdomar extrainkallats för att hantera mängderna. I hela Gästrikland och i Tierp har totalt 70 ungdomar fått extrajobb på Posten de närmaste dagarna.

– Vi har en rejäl skjuts här, säger Fredrik Nornholm.

Traditionen med julkort håller i sig. I år skickas 35 miljoner vykort bara i Sverige. En Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Posten visar att varannan svensk mellan 15 och 29 år helst skickar julhälsningar med posten. Undersökningen visar också att yngre personer gärna gör sina egna julhälsningar.

– En trend i år är att det har lagts ned mer tid på julkorten. Genom scrapbooking har det gjorts många fina kort. Det är lite roligt.

– Vi har också sett att kort i konstiga format, som tomtar och stjärnor, gått tillbaka och att de fyrkantiga korten har återkommit. Det gillar vi, de är lättare att hantera, säger Fredrik Nornholm.

Mer läsning

Annons