Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag avgörs det

/

I dag kommer Gävle kommunfullmäktige med största sannolikhet att rösta ja till att lämna in en kulturhuvudstadsansökan. Troligen blir det omkring 45
ja
-röster och ett 20-tal
nej
-röster.


Alla borgerliga partier är splittrade i frågan.

Annons

Tre folkpartister lutar mot att rösta ja och två mot att rösta nej. Två kristdemokrater röstar ja och en nej. Mellan två och fyra moderater röstar ja och mellan 11 och 13 nej. Tre centerpartister säger ja och en nej.

Alla ledamöter från socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet sluter troligen upp på ja-sidan, medan alla tre sverigedemokrater röstar nej.

Så ser läget ut kvällen innan omröstningen i Gävle kommunfullmäktige.

– Det blir en väldigt intressant diskussion, säger kristdemokraternas gruppledare Lili André, en av många folkvalda som tror att kulturhuvudstadssatsningen är bra för Gävle.

– Jag är inte så mycket för att satsa mer på finkultur, men det här ser ut att bli något som gynnar skolbarnen och de äldre och som verkligen kan locka fram människors kreativitet, säger hon.

Centerpartiets oppositionsråd Roland Ericsson är inne på samma spår.

– Om kommunen kan satsa en del pengar och få tillbaka två lika stora delar från stat och EU, då känns det svårt att inte ta det. Vi har ju årligen en pott på 40 miljoner som går till olika utvecklingsprojekt, och nu har vi en unik chans att satsa pengar därifrån på sådant som kommer skolbarn och äldre till del och höjer livskvalitén för utsatta grupper. För mig är det viktigt att pengarna inte tas från förvaltningarnas övriga verksamheter, säger han.

Men hans partikollega Marina Alfredsson Bror tänker rösta nej.

– Vi folkvalda har först och främst ansvar för att tillfredsställa människors basbehov. Ser man att man har pengar över kan man ha roligt för dem. Det finns inget som förbjuder att lägga den där utvecklingspotten direkt på barn och äldre, det är majoriteten som beslutar att den där potten ska finnas, säger hon.

Arbetarbladet ringde på söndagen runt till representanter för alla fullmäktigepartier. Även bland de som tänker rösta ja finns en del tveksamhet.

– Vi tycker att barnkultur och bibliotek borde ha lyfts fram ännu tydligare i ansökan, säger Kent Lövgren, gruppledare för fullmäktiges folkpartister.

Annons