Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag plockar de 160 000 tulpaner här

/
 • Trots stordriften är tulpanodling fortfarande i mångt och mycket ett hantverk. Tulpanerna planteras för hand, plockas för hand och paketeras för hand. Här är det Sebastian Plader och Damian Gröger som skördar tulpaner och packar dem i lådor.
 • Patrik Svedén är odlingsansvariga och vakar över miljontals tulpanlökar i de stora växthusen i Hagaström. När det är tulpansäsong lever han med dem nästan dygnet runt. De måste först få rätt kyla och luftfuktighet och sedan rätt mängd vatten och värme. Men ändå är det inte alla som klarar sig.
 • Lökarna står tätt, tätt ihop. De importeras från Holland och planteras sedan för hand, 119 stycken i varje låda.
 • Det finns tusentals olika tulpansorter och det är den stora variationen som är en del av dess tjusning, tror vd David Thorberg.
 • Snabbt och vant skördar Ania Piecha och Slawek Lukasiewicz tulpanerna. De växlar av med att paketera dem i buketter.
 • Trots stordriften är tulpanodling fortfarande i mångt och mycket ett hantverk. Tulpanerna planteras för hand, plockas för hand och paketeras för hand. Här är det Sebastian Plader och Damian Gröger som skördar tulpaner och packar dem i lådor.
 • I ett av de äldre växthusen går Birgitta Östblom och plockar koncentrerat. De här Christmas Dream-tulpanerna har skjutit sidoskott och Birgitta plockar ut de som går att använda.
 • Renplockat. Efter skörden ser lådorna helt skövlade ut. Lökarna läggs på komposten.
 • Utanför växthusen tornar jättelika komposthögar med lökrester och kasserade tulpaner.
 • Vita tulpaner fortsätter att öka i popularitet. Trenden att inreda sina hem i vitt gör att man också vill ha vita blommor. På tio i topp-listan över Sveriges populäraste tulpaner finns i dag hela tre vita sorter,
 • För den som odlar är det minst lika viktigt att titta på rötterna som själva tulpanerna – det är där man ser hur de mår. Vd David Thorberg vänder på lådan så att odlingsansvariga Patrik Svedén kan ta sig en titt. Helst ska rötterna vara kritvita, men svamp och andra sjukdomar kan göra att de missfärgas.
 • I växthusvärmen växer tulpanerna snabbt, i bland för snabbt. De här har dock fått lite för mycket kyla och blivit lite väl långa och rangliga.

Det är högsäsong i tulpanfabriken. En miljon blommor i veckan skördas i Hagaström.

Annons

– När det är som mörkast behöver vi något som påminner om våren. Det är därför vi svenskar älskar tulpaner så, säger David Thorberg som är vd på Sörby handelsträdgård.
Redan klockan fyra på morgonen skickas de första plockarna ut i de gigantiska växthusen i Hagström, de sista tulpanerna för dagen plockas ibland så sent som tiotiden på kvällen.

Eftersom de växer hela tiden gäller det att skörda dem precis i rätt tid. Bara några timmar och det kan vara försent.
– Mardrömmen är att komma hit på morgonen och upptäcka att tulpanerna hunnit slå ut, säger Patrik Svedén som är odlingsansvarig.
Eftersom så mycket av de svenska tulpanerna säljs
i vanliga mataffärer och på bensinmackar – istället för på gator och torg som är vanligt i andra länder – odlas de också på ett annat sätt. Man använder större lökar och skördar blomman tidigare för att den ska klara av att stå ett par dagar i butiken innan den börjar slå ut.

– På så vis får den också längre livslängd hemma, säger David Thorberg.
De första lökarna planteras redan i augusti, sedan får de stå i kylrum i ungefär tre månader innan de tas ut i de varma växthusen. Efter tre veckor är det dags att skörda. Då har knopparna fått färg.

Snabbt och vant skär eller bryter plockarna av blomstjälkarna och packar dem i lådor. Varje plockare hinner med ungefär 1 500 i timmen. Därefter ställs tulpanerna in i ett kylrum där de får ligga i ett dygn.
– Kylan gör att de slutar växa, förklarar David Thorberg.

Nästa dag paketeras de till buketter och skickas ut till kunderna. Ungefär 160 000 tulpaner om dagen, 1 miljon i veckan, 20 miljoner per säsong. Det gör Sörby till en av de landets största tulpanodlare.
De första tulpanerna kommer ut i butikerna i december men det är nu som säsongen drar igång på allvar och den varar sedan fram till påsk.
– När våren kommer vill vi inte längre ha tulpaner, konstaterar Patrik Svedén.

Mer läsning

Annons