Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävle avslutas straffet med vård

/
  • MANUAL FÖR LIVET. Anonyma Alkoholister är boken som ska hjälpa Anders Ekroth att klara ett liv i nykterhet. Men han värjer sig för liknelser med bibeln. ”Nej, det är en manual”, säger han.

Brottsförebyggande rådet anser att fler fångar borde få avsluta strafftiden med en vårdvistelse. Så har det också blivit på Gävleanstalten.
Tidigare har det handlat om behandlingshem, men nu provar Gävleanstalten att slussa ut fångar via familjehem.

Annons

En utvärdering som kom förra året visade att behandling mot missbruk i fängelset leder till att färre fångar återfaller i brott. Brå konstaterade dock att fler borde få behandling och fler borde få avsluta med en vårdvistelse.

60 har skickats iväg

Gävleanstalten har under årets första nio månader skickat 60 personer på vårdvistelse. Det är elva fler än samma period 2008.

– Vi har länge använt oss av den här typen av utsluss. Just att använda familjehem har vi börjat med nu. De vi slussar till familjehem är färdiga med behandlingen, säger Benny Persson, kriminalvårdsinspektör på behandlingsavdelningen.

Tanken med det är att övergången till ett liv i frihet ska bli mjuk, och att fångarna ska fullfölja behandlingen och bygga upp ett socialt nätverk.

En av sex

Gävleanstalten är en av sex behandlingsanstalter i Sverige. Ungefär 300 nya fångar skrivs in varje år och alla som bedöms motiverade erbjuds missbruksbehandling.

– Kruxet är att de har olika långa verkställighetstider. En del hinner inte komma så långt för de har så korta tider, säger Benny Persson.

Annons