Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I höst är Sverigedemokraterna med ”på riktigt” i skolvalet

Annons

I höst kommer för första gången elever på alla skolor att kunna rösta på Sverigedemokraterna i skolvalet. Deras valsedlar distribueras nämligen av Ungdomsstyrelsen.

– Vi kör i år samma princip som i riksdagsvalet för att det ska vara så lika som möjligt, säger Annette Persson, pressekreterare vid Ungdomsstyrelsen.

Principen som gör att Sverigedemokraterna precis som de etablerade partierna får sina valsedlar utskickade till alla skolor som deltar i året skolval är den så kallade 1-procentregeln.

Ett parti som fått mer än en procent av rösterna vid något av de två tidigare valen har rätt att få sina valsedlar utskickade. 2006 fick Sverigedemokraterna 2,93 procent av rösterna vilket gör dem berättigade.

Har ogiltigförklarats

Enligt en rapport som Sveriges Radios Ekot gjort har många skolor tidigare ogiltigförklarat röster på andra partier än riksdagspartierna, varpå man från Ungdomsstyrelsen sida bestämde sig för att ompröva sitt beslut.

Rekordmånga väljare

I år går rekordmånga elever till val under september. 881 skolor är anmälda vilket innebär närmare 350 000 elever.

Från trakten har följande skolor anmält sig till årets skolval: John Bauer-gymnasiet, Källmursskolan, Sofiedalsskolan, Perslundaskolan, Björkhagsskolan, Jernvallsskolan, Söderskolan Sandviken, Älvboda friskola, Rotskärsskolan, Aspenskolan och OlAndersskolan.

Mer läsning

Annons