Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I huvudet på en ordningsvakt

/
 • Nattlivet lugnare. Enligt Benoit Lattes uppfattning har Gävles nattliv blivit både bättre och mindre våldsamt med åren: ”Det har blivit roligare. Fler krogar har dykt upp, det är mycket rörelse. Ibland blir det tjafs på krogarna där jag jobbar men det är oftast smågrejer. Vad som händer utanför krogarna har jag ingen koll på. På krogarna måste de hålla sig lugna annars släpper jag inte in dem”, säger han.
 • Nattlivet lugnare. Enligt Benoit Lattes uppfattning har Gävles nattliv blivit både bättre och mindre                            våldsamt med åren: ”Det har blivit roligare. Fler krogar har dykt upp, det är mycket rörelse. Ibland blir det tjafs på krogarna där jag jobbar men det är oftast smågrejer. Vad som händer utanför krogarna har jag ingen koll på.                      På krogarna måste de hålla sig lugna annars släpper jag inte in dem”, säger han.

Hans främsta vapen är diplomati, han är känd bland Gävlebor för sina kampsportskunskaper och trots att han står fem meter från ett dansgolv varje kväll gillar han inte att släppa loss själv. Arbetarbladet har tillbringat en onsdagskväll med Benoit Latte, ordningsvakten som föredrar konflikthantering framför att kasta ut folk.

Annons

– Som kampsportare lär man sig behärskning. Om någon är dryg och full tänker jag att det inte är hans normala tillstånd, att han bara är en människa som kan göra fel, säger Benoit Latte.

Havsinspirerad inredning, en kille som sjunger ”Buffalo Soldier” på karaokescenen, stamgäster och nya ansikten passerar in och ut ur lokalen. Det är onsdagskväll på Bilagan i Gävle.

Vid entrén står Benoit Latte, eller ”Latto” som han kallas, en välbyggd, leende man och tar inträde. Benoit Latte har gjort en lång resa: Från kampsportare och livvakt till affärsmän och artister i Frankrike, till ordningsvakt på Spy Bar och Ambassadör i Stockholm. Och nu, sedan åtta år, ordningsvakt på olika Gävlekrogar, till exempel Goya, Bilagan och Lucky Bar.

Hjälp av kampsporten

Benoit Latte är övertygad om att kampsporterna Savate, eller ”fransk boxning” som det kallas, taekwondo och shotokan karate har hjälpt honom att bli en bättre konfliktlösare.

– Min främsta uppgift är att upprätthålla ordning i lokalen och eventuellt ingripa, avvisa och avlägsna om det blir bråk. Jag tror att många uppskattar mig som vakt eftersom jag alltid pratar.

Vad gör du om det blir bråk i lokalen?

– Då måste jag gå emellan och ta isär dem som bråkar. Det är alltid en som startat bråket och oftast en som inte vill lyssna. Jag försöker prata med dem. Om båda parterna lyssnar kanske de kan komma överens. Om det är en som inte lyssnar åker den personen ut, säger han.

En annan gång kan han tvingas ingripa är om gäster sitter och sover.

Ger en andra chans

– Jag är typen som ger en chans till. Men om personen slumrar till igen efter tillsägelse åker han tyvärr ut, säger Benoit Latte och erkänner att det hänt att han även blivit uppretad på fulla gäster med högmod. En gång vägrade en stamgäst acceptera att krogen var stängd och smet in ändå när en annan gäst gick ut. Det ledde till slagsmål.

Han säger att han inte gör skillnad på stor, liten, stamgäst eller ny gäst. Den exemplariska kroggästen är han som dricker, dansar och följer krogens regler.

Försöker förhandla

Trots att Benoit Latte försöker förhandla med gäster så långt det går händer det ändå att gäster blir rädda för hans starka yttre.

– Fördomar mot vakter är att de är aggressiva, går på steroider och kan hoppa på folk utan anledning. Alla är inte aggressiva även om några är det, säger han och tillägger att vem som helst kan bli ordningsvakt och att muskler inte har någon betydelse.

– Muskler kanske kan avskräcka men det är inte det jag använder för att göra mitt jobb. Jag använder diplomati, säger han.

Innan Arbetarbladet går hem har stämningen på Bilagan hunnit bli uppsluppen: Kön till karaokemikrofonen har växt och pardansare flockas på dansgolvet. Men själv dansar Benoit Latte nästan aldrig.

– Det har hänt att jag dansat sista dansen, säger han.

Mer läsning

Annons