Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kampsporten MMA är sparkar och slag tillåtet

/
  • BRIST PÅ REGLER? En del av kritiken mot kampsporten MMA är bristen på regler. ”Man vill hålla nere på regler för att det ska bli så fritt som möjligt. De som finns är till för att gör det så säkert som möjligt”, säger Thomas Haaranen som är en av ledarna på Gävle Fight gym där MMA utövas.
  • älskar mma. Thomas Haaranen och Joel Hellström tränar båda MMA, Mixed Martial Arts i Gävle. De tycker sporten är kul eftersom det krävs mycket kreativitet och taktik. Haaranen som också är ledare på Gävle Fight gym har svårt att förstå kritiken som finns mot sporten.

Den omstridda kampsportsgrenen MMA, Mixed Martial Arts, finns i Gävle. Thomas Haaranen är en av ledarna i klubben Fight Gym på söder. Han har svårt att förstå den starka kritik som finns mot sporten.

– Det är inte farligare än andra elitsporter, skaderisken är otroligt mycket högre i exempelvis fälttävlan och extremsegling, men det är inget som det ens pratas om att förbjuda, säger Haaranen.

Annons

Slag, sparkar och strypgrepp är några av de metoder som är tillåtna i kampsporten MMA. I veckan sände sportspegeln ett reportage om grenen och i kväll tar SVT:s uppdrag granskning upp MMA för diskussion. Kritikerna kallar sporten brutal, de vänder sig mot att det finns för få regler och att man slår mot en person som ligger på marken.

Fascinerar

– Visst kan det se läskigt ut, men det är få saker som fascinerar så mycket också. Det jag är emot är att man vill förbjuda något för att det ogillas av vissa. Du har valmöjligheten och behöver inte titta på det. Och varför skulle exempelvis hockeyns vara eller icke vara diskuteras bara för att vissa inte tycker om sporten? säger Thomas Haaranen.

Kampsporten växer snabbt i popularitet i Sverige. I Gävle har sporten utövats i fem år. Klubben heter Söders fight gym och där är Thomas Haaranen både tränare och tränar själv. För honom är MMA en passion.

– Jag har en stor kärlek till sporten. Det är kampmoment, fruktansvärt tekniskt, variationsrikt och roligt.

Tävlingar för proffs

I flera amerikanska delstater är MMA förbjudet, men i Sverige arrangeras omkring sex professionella tävlingar per år och många fler för amatörer. Men det är inte helt självklart att det ska vara fritt att tävla i sporten.

Så sent som för några år sedan förbjöd svenska regeringen grenen, men det höll bara 1,5 år. Nu är det återigen tillåtet att både utöva och tävla MMA.

– Jag tycker det är galenskap att förbjuda MMA, man måste dra paralleller med andra sporter. Det är en extremsport och det anser jag att all idrott på elitnivå är och MMA är inte farligare än andra sporter på den nivån, säger Thomas Haaranen.

Samma nivå

Han menar att skaderisken minimeras genom att man möter en motståndare som är på samma nivå, att de som tävlar är tränade för idrotten och vet hur de ska reagera vid slag och sparkar och genom att det dessutom används professionella domare.

Är det farligare för amatörer att tävla i MMA?

– Det är en intressant fråga, så skulle det kunna vara. Samtidigt har de mer skyddsutrustning och andra regler, säger Thomas Haaranen.

Han menar att kritikernas argument är att ofta handlar om etik och moral – om att MMA skulle gå ut på att skada någon annan, en bild som han inte tycker stämmer.

– Uppsåtet är inte att skada någon annan, utan att vinna matchen – att få den andra att ge upp, säger han.

Han spekulerar i att anledning till sportens popularitet är att fighting är något som alla människor har inom sig.

– Våld är något som finns i oss och alltid har gjort. Det är kanske därför som det fascinerar så många. MMA är kontrollerat våld.

Mer läsning

Annons