Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I krisens spår vill många bli ekonomer

Samtidigt som världsekonomin försämras ökar intresset att utbilda sig till ekonom.


Högskolan i Gävle har

i vår antagit omkring

275 personer till distansutbildningarna i ekonomi, jämfört med 100 personer för ett år sedan.

Annons

– Det har hänt någonting, det märks tydligt, säger Stig Sörling som är utbildningsansvariga på ekonomiska institutionen.

Han tror att en av orsakerna är att det just nu är ganska stora årskullar som är i åldern för högskolestudier. Men också att lågkonjunkturen spelar in.

När det är tufft på arbetsmarknaden och svårt att få jobb är det många som i stället väljer att skaffa sig en utbildning.

– Trycket har ökat och vi ser att det är fler som vill studera, säger Stig Sörling.

Men en annan förklaring är också att utbudet av distansutbildning i ekonomi har utökats. För ett år sedan kunde ekonomikurserna bara läsas som enstaka kurser, nu har de satts ihop till ett helt ekonomiprogram på distans.

Det är en orsak till att antalet antagna på de utbildningar som ges via internet ökat från omkring 100 till 275 på ett år. Men det förklarar inte hela ökningen då det även är fler som väljer att läsa enstaka kurser.

Det ”vanliga” ekonomiprogammet som ges på Högskolan i Gävle har dock inte ökat i samma utsträckning. Där börjar 49 personer i vår jämfört med 43 förra våren.

– Det är främst distansutbildningen som lockar. Det ligger i tiden och de unga i dag är vana vid att använda teknologiska hjälpmedel och hämta information på webben, säger Stig Sörling.

Men man vet också att det är många av de som antas på distansutbildningarna som hoppar av. Högskolan räknar därför med att det bara är ungefär hälften av de antagna som kommer att börja på högskolan.

Mer läsning

Annons