Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Stockholm har ingen bötfällts

Sedan den nya skräplagen började gälla har 41 skräpsyndare i hela landet åkt fast. Men hur flitig polisen är beror på var du bor. Inte en enda nedskräpare har bötfällts i Stockholm.

Annons

– Man blir litet besviken och förvånad. Vi hade förväntat oss åtminstone något fall i Stockholm. Jag vet att det här är ingen hög prioritetsfråga hos polisen men det är viktigt att statuera exempel, säger Lars Alm på kampanjen Håll Sverige rent.

Stor variation mellan länen

Tomflaskor, engångsgrillar och läskpapper. Från och med 10 juli har polisen kunnat bötfälla skräpsyndare. Men resultatet är magert, få har bötfällts och variationen mellan de olika länen stor.

Prioriterar grov brottslighet

Medan Västra Götalands län varit flitigast med 14 bötfällda nedskräpare ligger Stockholm i botten. Här har inte en enda person åkt fast för nedskräpning, visar siffror från Rikspolisstyrelsen.

– Det är svårt att säga varför. Vi vet att vår yttre personal är oerhört hårt belastad under sommaren och vi måste prioritera den grova brottsligheten först, säger Sofie Österheim, informatör vid Stockholmspolisen.

Stockholm delar sista platsen tillsammans med Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Dalarna och Norrbotten. Där har man inte heller skrivit ut en enda nedskräpningsbot.

(TT)

Mer läsning

Annons