Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IBF:s flytt påverkar inte Gävle kommun

/
  • Oklart vad som händer med rådhuset. Vad som ska hända med rådhuset i Gävle när lokalerna blir tomma är än så länge oklart. En arbetsgrupp där bland andra Gavlefastigheters vd Cathrine Holgersson är med har träffat handlare, fastighets­ägare, politiker och tjänstemän för att samla in synpunkter. Nästa vecka ska gruppen lägga upp en tidsplan för det fortsatta arbetet.Man anser inte att tidsschemat är så pressat eftersom hyresavtalet med IBF formellt inte är uppsagt än.

Tråkigt att arbetstillfällen försvinner, men inte så oroväckande att Gävle förlorar kunskap och forskning. Den inställningen verkar företrädare för kommunen och högskolan ha till att Institutet för bostadsforskning, IBF, flyttar från Gävle till Uppsala.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat planerar Institutet för bostads- och urbanforskning, som tillhör Uppsala Universitet, att flytta ut ur rådhuset i Gävle där man nu sitter. I stort sett hela verksamheten flyttar till Uppsala och lämpliga lokaler med troligt tillträde sommaren 2012 har redan hittats.

Sparsamt samarbete

Enkelt uttryckt utgör IBF den samhällsvetenskapliga delen av det som tidigare var Statens institut för byggforskning, som låg i Gävle. När byggforskningen försvann tog KTH över den tekniska grenen av verksamheten. Den har i dag i sin tur tagits över av Högskolan i Gävle. Trots det har ganska sparsamt samarbete skett mellan IBF och Högskolan.

Lite utbyte

– Vi har haft väldigt lite utbyten. Att de försvinner betyder egentligen ingenting för oss, vi kan fortsätta ta del av deras forskning ändå, även när de sitter i Uppsala, säger Bengt Eriksson, chef vid Akademin för teknik och miljö vid Högskolan i Gävle.

Detsamma gäller inom ekonomiområdet, där bland annat högskolans fastighetsmäklarutbildning tangerar områden som IBF sysslar med.

– Det har funnits en del samarbeten med enskilda individer, men inte så mycket som det hade kunnat vara. Båda parter hade säkert kunnat försöka mer för att få till fler samarbeten, säger Tommy Gerdemark, biträdande chef vid ekonomiavdelningen.

Ingen stor inverkan

Inte heller på kommunen tror man att IBF:s flytt får så stor inverkan.

– Det är tråkigt att tappa en forskningsgren, men det har varit lite tyst från dem de senaste åren. Jag skulle vilja att de var lite mer aktiva och uttalade sig mer i bostadspolitiska frågor, säger Jörgen Edsvik (S), ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Vill ha ett finger med

Enligt Bygg och Miljös förvaltningschef Elisabet Jonsson är det viktigt för kommunen att ha ett finger med i de högskoleutbildningar där framtida arbetskraft kan rekryteras. Därför sitter kommunala representanter med i utbildningsråd för exempelvis planingenjörs-, lantmäteriingenjörs- och GIS-ingenjörsutbildningar.

– Vi är jätteangelägna om att det är bra utbildningar och vi jobbar väldigt aktivt med högskolan, säger hon.

Så har däremot inte varit fallet med IBF.

– De har varit en liten egen enhet. Jag kan bara beklaga att det är så, säger hon.

Mer läsning

Annons