Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica sålde fjärde Millenniumboken innan den släpptes

/

Annons

Den fjärde boken i Millenniumserien har säljstart på torsdagen. Men den har redan stått på Ica Kvantums hyllor i två dagar.

Liksom i Uppsala, där Upsala Nya Tidning köpte boken och liverecenserade den på onsdagen, har alltså boken gått att få tag på även i Gävle innan den officiella försäljningsstarten.

Men bokförlaget Norstedts har haft strikt embargo kring släppet.

– Normalt sett så gör vi inte det. Det är bara för att det är en världshändelse och att det är 42 länder inblandade i publiceringen. Vi vill att alla ska ha samma chans att ta del av boken samtidigt, säger Anders Toll, försäljningschef på Norstedts.

Vad gör ni när ni upptäcker att butiker säljer böckerna innan de får säljas?

– Inte mer än att vi genast hör av oss och ser till att de genast plockar bort dem. Alla är samarbetsvilliga till tusen, säger han och tillägger:

– Det är ändå fantastiskt bra att det inte har hänt i större skala. Vi har haft ut böckerna till flera tusen butiker, någonstans händer det något i distributionskedjan och den mänskliga faktorn ställer till det. Från vår sida är paketen märkta med när de får börja säljas.

Hur ofta har ni embargon på försäljningsstarten för böcker?

– När det gäller inbundna skönlitterära böcker är det här det ändå släppet med embargo i år. Det är inte vanligt att vi har det, för det är förenat med så oerhört mycket extra jobb, säger Anders Toll.

LÄS OCKSÅ:

Bodil Juggas recension: Lagercrantz - utan känsla för rebellen

Mer läsning