Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsstjärnan frikänns

/

(Uppdaterad 17/12) Sov hon – eller var hon vaken under det korta samlaget?

Det är den avgörande punkten i domen där Gävle tingsrätt överraskande friar den kände idrottstjärnan från våldtäkts­åtalet mot en 18-årig kvinna. Rätten friar honom därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att hon sov.

Annons

Det stod klart redan när rättegången avslutades att idrottsmannen inte skulle få så hårt straff som åklagaren yrkade på. Men att han friades helt förvånar åklagaren Birgitta Fernlund som redan nu har bestämt sig för att domen ska överklagas.
– Jag hade helt klart väntat mig en fällande dom, säger hon.
Om rätten hade funnit att idrottsmannen utnyttjade 18-åringens hjälplöshet på grund av sömn och berusning hade han dömts för våldtäkt.
Kvinnan har berättat att hon sov och vaknade av samlaget.
Idrottsmannan säger att hon var vaken, inte protesterade mot hans smekningar, och hjälpte till att inleda samlaget.


Rätten anser att det finns en hel del stöd i utredningen för kvinnans version. Men man poängterar också att det enligt svensk lag ska vara ställt utom rimligt tvivel att det inte kan ha gått till på något annat sätt för att den misstänkte ska kunna dömas.
Och rätten anser att det finns oklarheter kring hennes version. Det handlar om den korta stund som gick från att hon första gången reagerade och sade ”lägg av, vad gör du” och tills han kom in i rummet igen och hon skrek högt så att kompisarna som sov intill vaknade.
Kvinnan berättar att hon under den stunden låg chockad ensam i sängen. Men i domen tolkar rätten vittnesmålen från flera av killarna i lägenheten så att de även efter hennes första reaktion varit inne i rummet och sett hur det rörde sig under täcket där de båda låg kvar.
Så här står det i domen:
”Uppgifterna pekar mot att (kvinnan) genom sitt uttalande var vaken när (vittnena) såg rörelse under täcket och att samlag kan ha ägt rum i detta skede”.
I domen noteras det också att killarna i lägenheten flera gånger varit inne i rummet och sett de båda under täcket utan att de upplevt att hon otillbörligt utnyttjades av idrottsmannen. Eftersom deras upplevelse inte har belysts närmare i utredningen tolkar rätten detta närmast som ett stöd för idrottsmannens uppfattning att det var ett frivilligt samlag.
Rätten konstaterar också att kvinnan själv sagt att hon inte var särskilt berusad, och att hon på morgonen hade 0,16 promille etanol i blodet.
Rätten slutsats är att det inte kan uteslutas att det är ett frivilligt samlag som har ägt rum på det sätt som idrottsmannen berättat. Därför frias han.
I domen är tingsrätten också mycket kritisk mot polisens första förhör med idrottsmannen, där han nekade till att över huvud taget ha haft samlag med kvinnan.
Förhöret genomfördes utan advokat närvarande och med bristfällig tolkning via telefon. Det framgår inte heller att han informerats om förhörets betydelse, och om att de uppgifter han lämnade senare skulle kunna användas emot honom. Idrottsmannen mådde dåligt och ville lämna polisstationen. Mot bakgrund av hur förhöret genomfördes blir tillförlitligheten låg, anser domstolen.
Men redan klart att
domen överklagas

Annons