Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IHF Bostad sålde efter bara tre år i Halmstad

/
  • Några av fastigheterna som IHF Bostad har köpt i Bomhus.

IHF Bostad, de nya fastighetsägarna i Sätra och Bomhus, har köpt fastigheter i olika delar av landet. I Halmstad blev det skriverier i lokaltidningen och IHF Bostad sålde dessutom sitt bestånd efter bara tre år.

Annons

IHF Bostad köpte de 737 lägenheterna av Gavlegårdarna i Bomhus och Sätra för 468 000 000 kronor. Det är fjärde gången som fastighetsbolaget förvärvar bostäder från allmännyttan.

IHF Bostad, ICA Handlarnas Förbund och Möller & Partners, äger sedan tidigare hyresbostäder i Karlstad, Norrköping, Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby och Växjö.

Tidigare ägde man också hyresbostäder i miljonprogramsområdet Andersberg i Halmstad. IHF Bostad hade köpt lägenheterna av Stena Fastigheter. I juni 2014 sålde IHF Bostad emellertid de 867 hyreslägenheterna efter bara tre år.

– Det stämmer. Det beslutet togs för att vi valde att flytta över våra investeringar till andra orter och gå in i nya städer. Vi hade problem att växa ytterligare i Halmstad, men de vi sålde till hade ett bestånd som var granne med oss och de såg det som ett sätt att växa, säger IHF Bostads vd Henrik Jussi-Pekka.

Han vill dock poängtera att försäljningen i Halmstad var ett undantag.

– Vi är inte en aktör som ägnar oss åt att sälja de här lägenheterna. Vi jobbar långsiktigt med att bygga upp en ganska stor portfölj, säger Henrik Jussi-Pekka.

Han försäkrar att de boende i Sätra och Bomhus inte behöver oroa sig för att samma sak ska hända.

– Nej, vi har inga sådana tankar över huvudtaget. När vi går in så vill vi hellre växa och göra det över tid. Vi har inga planer på ombildningar heller.

Under IHF Bostads tid som fastighetsägare i Halmstad blev det skriverier i lokaltidningen om eftersatt underhåll och slitna lägenheter. Det handlar om stora hål i asfalten på gårdarna, klotter i trappuppgångar, men även om mögel, fuktskador och vägglöss i lägenheter. I artiklarna i Hallandsposten säger de drabbade att de har varit i kontakt med fastighetsförvaltaren Crendo och ägarna IHF Bostad utan att få gehör.

I artiklarna säger IHF Bostad att det var de tidigare ägarna Stena fastigheter som inte skött underhållet.

– En del hyresgäster går till tidningen med sin felanmälan för att skapa lite intresse. När man frågar dem om de har gjort en felanmälan om de här problemen hävdar de oftast att de inte fått tag på någon och så vidare. Det finns alltid två sidor av saken. När saker hamnar i tidningen vet du ju att det alltid finns olika skäl till det, säger IHF Bostads fastighetschef Johan Tynnerström till Arbetarbladet.

Han menar att det kan hända att vissa hyresgäster hamnar mellan stolarna när en ny ägare tar över ett bestånd av lägenheter.

– Det kan bli så att om vi tar över så säger hyresgästerna "men tidigare hyresvärd har lovat...". Och om de inte får det så ringer de till tidningen och så är cirkusen i gång. Men det är inte värre än att hyresgästerna ringer oss och berättar vad som är fel, säger Johan Tynnerström.

Johan Tynnerström säger att Gavlegårdarna har ett bra system för felanmälningar och han tror därför att övergången kommer att bli smidig.

Mer läsning

Annons