Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska över att busshållplatser tas bort

/
  • 14 juni slutade stadsbussarna stanna vid Stormgatan och Lugnagatan. Nu hänvisas de boende till Brisgatan om de vill åka buss. Birgitta Erkers och Ingeborg Carlsson kämpar vidare.

Två busshållsplatser är indragna i Andersberg och de boende får gå långt för att komma till en busshållsplats.

Samtidigt kör sista bussen klockan 02.20 till den folktomma hållplatsen bakom Biltema i Hemlingby.

Den nya vintertidtabellen skapar frustration bland de boende.

– Det här är vidrigt, säger Ingeborg Carlsson.

Annons

För två år sedan drog kommunen in busshållsplatsen med busskur på Vändkretsen nära Snögatan. I juni var det dags igen. Busshållsplatserna vid Stormgatan och Lugnagatan trafikeras inte längre. Nu får de boende gå till Brisgatan, ICA Maxi eller Andersbergs centrum för att åka buss.

– När det är mörkt och man ska någonstans på kvällen så måste man gå genom skogen till Andersbergs centrum. Det är inte kul, säger Birgitta Erkers som bor på Snögatan och blev utan bussförbindelse för två år sedan.

Flera i området har skrivit brev till kommunen och klagat. Det kom lite som en chock när de insåg att ytterligare två busshållsplatser ska tas bort.

– Vi hör klagomålen av så många som bor här, både äldre och yngre, säger Ingeborg Carlsson ordförande PRO Andersberg.

De tycker att det är konstig fördelning av stadsbussarna eftersom de som bor i Sätra och Bomhus har bättre bussförbindelser.

– Bussarna åker ner till Andersbergs centrum var tionde minut. De går så många turer varje dag, åtminstone en gång i timmen kunde de svänga den här extra vägen, säger Birgitta Erkers.

– Vi ska inte ge oss. Det måste bli någon ordning på det här, säger Ingeborg Carlsson.

Gävle kommuns trafikplanerare Anna-Stina Ljungbjörk ger två orsaker till varför indragningen skett:

– En orsak är att det varit stora förseningar på linje tre och vi var tvungna att göra något. En annan är att vi ser ett behov av att trafikera Hemlingby köpområde. Dessa båda saker gjorde att vi var tvungna att korta ner linjen. Sedan har vi inte stor ekonomisk tilldelning.

Men hon är medveten om problem som detta skapar och meddelar att kommunen lämnat kvar hållplatserna just för att försöka få i gång trafiken där igen.

– Vi jobbar på att få tillbaka en bättre busstrafik i norra delarna av Andersberg. Jag förstår oron att gå till Andersbergs centrum när det är mörkt.

En lösning som diskuteras är att lägga till en hållplats mellan Brisgatan och Lugnagatan.

Indragna hållplatser är inte den enda nyheten för hösten. Stadsbussarna på linje tre till Hemlingby Köpcentrum stannar bakom Biltema en gång i halvtimmen fram till klockan 02.20. Klockan 04.57 på morgonen avgår den första bussen från Biltema. Då är varken kunder eller personal på plats. Lennart Skoog trafikplanerare vid Swebus har inte gått att nå under dagen.

– Det jag vet är att det är en vändplats där. Man drar inte om sträckor eller trafikerar bara vissa hållplatser vid olika tidpunkter under dagen, säger Anna-Stina Ljungbjörk.

Annons