Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilsken läkare granskas

Socialstyrelsen har inlett en utredning av en läkare som i mars uppträdde mycket aggressivt och hotade flera anställda på akutmottagningen i Gävle.
– Vi vill utreda vad som ligger bakom och om det kan påverka yrkesutövningen, säger tillsynsläkaren Karl-Otto Svärd.

Annons

Det var en helg i mars som Gävleläkaren kom upp till akuten vid Gävle sjukhus sedan han ramlat i en trappa på en krog och slagit i huvudet. Men särskilt tacksam för vården var inte den berusade mannen, han ska i stället ha uppträtt mycket aggressivt och hotat att döda flera av de anställda – både läkare, sjuksköterskor och väktare.

Mannen är nu misstänkt för flera fall av hot och även för en misshandel som ska ha ägt rum i oktober. Då ska han ha angripit ett par utanför en krog och påstått att de hade satt sig i hans bil.

Polisutredning pågår liksom en utredning som landstinget gör för att reda ut vad som ska hända med läkaren.

Och nu har även Socialstyrelsen inlett en granskning. Man vill ta reda på vad som ligger bakom mannens agerande för att se om det är något som kan påverka hans möjligheter att fungera som läkare.

– Om en legitimerad yrkesutövare uppträder på ett aggressivt sätt är det oroande. Vi vill se om det finns bakomliggande orsaker, exempelvis sjukdom eller missbruk, som kan leda till brister i yrkesutövningen, säger Karl-Otto Svärd som är tillsynsläkare.

Socialstyrelsen har begärt en rapport från läkarens arbetsplats och från akutmottagningen och ska sedan träffa läkaren för att reda ut vad som hänt.

Om det finns problem kan Socialstyrelsen begära att läkarens arbete ska följas upp eller i mycket allvarliga fall att legitimationen dras in.

Annons