Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fler förskollärare utbildas i Gävle

Högskolan i Gävle förlorar rätten att utbilda förskollärare. Hösten 2011 tas inga nya studenter in, men de som redan har börjat kan gå klart sin utbildning.

Högskolan kommer att söka igen och hoppas på att kunna starta

Annons

Inför 2011 har landets lärarutbildningar gjorts om. Det nuvarande lärarprogrammet med olika inriktningar ersätts med fyra program: förskollärareprogrammet, grundskolelärarprogrammet, ämneslärarprogrammet och yrkeslärarprogrammet, de två sistnämnda för gymnasieskolan.

I går kom Högskoleverket med besked om vilka högskolor och universitet som får ge yrkeslärar- och förskollärarprogrammen.

Får utbilda yrkeslärare
Högskolan i Gävle fick ja till att utbilda yrkeslärare men nej till förskollärare.

– Alla tycker att det är väldigt förvånande. Var det något vi var rätt säkra på att få var det förskollärare. Det känns overkligt, säger Kia Kimhag som undervisar i pedagogik på den nuvarande förskollärarutbildningen.

Otillräcklig kompetens
Högskoleverket har motiverat sitt avslag. De menar att Högskolan inte har tillräcklig lärarkompetens inom de praktiska och estetiska ämnena och inom något som kallas ”den utbildningsvetenskapliga kärnan”, som innefattar bland annat läroplansteori, forskningsmetodik, konflikthantering och ledarskap.

Lärarna förvånade
Motiveringen förvånar de lärare som Arbetarbladet träffar på Högskolan.

– Ja, vi förstår inte riktigt. Vi tycker att lärarkompetens inom området. Frågan är om vi har beskrivit den för dåligt. Vi måste analysera beslutet och se vad som krävs för att göra en ny ansökan, säger Elisabeth Björklund, som undervisar i didaktik och är ordförande i högskolans lärarutbildningsnämnd.

Självklarhet
De ser det nästan som en självklarhet att Gävle ska återfå sin examensrätt.

Högskolan i Gävle har oavbrutet arrangerat förskollärarutbildning i nästan 50 år.

På fredag får högskolan besked om de får anordna det nya grundlärarprogrammet eller inte.

Mer läsning

Annons