Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga isfläckar på nya Stortorget

/
  • NÖJDA. Stadsvärdarna Fredrik Bergkvist och Rolf Jonsson tror att nya Stortorget ger ett helt annat    helhetsintryck än i dag när det blir klart nästa sommar. Isfläckarna försvinner när markvärmen byts ut och pylonerna får en ny, diskretare ljussättning.Foto: Britt Mattsson

En byggarbetsplats. Det kommer Stortorget att bli
i vår och mer än ett år framöver.
– Det blir lite stökigt att ta sig fram, men vi ska ha fyra meter breda gångvägar öppna på tre ställen över torget under hela byggtiden, säger Mats Pierrou på tekniska kontoret.

Annons

I månadsskiftet mars-april sparkar den stora ombyggnaden av Stortorget igång. Arbetet ska pågå i över ett år och beräknas vara klart någon gång under sommaren 2010. Här intill kan du se en skiss på hur det är tänkt att se ut när allt är klart.
För tillfället pågår upphandlingen med den entreprenör som ska leda arbetet. Tekniska nämnden fattar beslut om vilket företag det blir på sitt möte 11 februari.
– Allt är projekterat och klart, så det blir upp till den entreprenör som får uppdraget att bestämma var man ska börja, säger kommunens projektledare Mats Pierrou.Han tror att torget kan upplevas som lite ”stökigt” under byggtiden, men försäkrar att alla affärer runt Stortorget och Brända Bocken, som ligger mitt på, ska kunna ha öppet precis som vanligt hela tiden.


Stadsvärdarna Rolf Jonsson och Fredrik Bergkvist har Stortorget och resten av centrum som sin arbetsplats varje dag. De tycker att det behövs en uppfräschning eftersom torget, som byggdes 1974, är slitet i dag. Isfläckarna skvallrar om att markvärmen är trasig på flera ställen och stenläggningen är ojämn och får lappas och lagas titt som tätt.
– Jag tror att det blir bättre om det kommer mer handel till torget. Då kommer fler människor att samlas här, inte bara på somrarna, säger Rolf Jonsson.Det enda dåliga han kan komma på är att det lilla kylhuset bakom Brända Bocken försvinner. Där finns nämligen även en toalett för torghandlarna.
– Men det viktigaste är att hela intrycket av torget blir fräschare, säger Rolf Jonsson.


När ombyggnationen är klar, blir delar av Nygatan stängd för personbilstrafik. Mellan Norra Skeppargatan och Norra Kansligatan tillåts endast buss, taxi och distributionstrafik i det södra körfältet. I det norra fältet blir det helt motorfordonsfritt. På delen Norra Kungsgatan – Norra Kansligatan kommer biltrafik att tillåtas, precis som i dag. Under byggtiden stängs dock biltrafiken förbi torget av helt.Bygget innebär även att matvagnarna och torghandlarna får flytta till Rådhustorget från och med mars och fram till sommaren 2010. Det betyder att Bondens egen marknad i sin tur får flytta på sig till parkeringen vid Slottstorget, där de har bokat upp sig för åtta tillfällen nu i sommar. Kommunen ska informera Söders köpmän om omflyttningen. Arrangemang som Sommarkvällar och Trafikantveckan som brukar hållas på Stortorget får också flytta på sig, men vart är inte bestämt än.

Mer läsning

Annons