Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga juleljus på Söder i år

Det blir ingen julbelysning längs med Södra Kungsgatan i år. Söders köpmän, som tidigare ansvarat för belysningen, har lagts ner och nu finns det inga pengar.

Annons

– Det blir inte som det brukar. Vi har ingen ekonomi. Men vi har bocken och den kommer ju att synas, säger Mats Andersson, före detta kassör i Söders Köpmän.

Den gamla slingan har dessutom gått sönder och är inte säker att hänga upp. Hade den varit hel hade det kostat runt 70 000 kronor att ordna med belysning, nu kostar det mer. Pengar som inte finns.

Inget extra på Söder

Därför kommer det längst med Södra Kungsgatan i år bara bli den vanliga gatubelysningen som lyser upp i vintermörkret, tillsammans med girlanger runt skyltfönstren.

Någon lösning på problemet finns inte. Varken Centrumsamverkan eller kommunen kan tänka sig att ta kostnaden.

– Företagen på Söder är inte med i Centrumsamverkan och vi kan inte låta våra medlemmar betala för deras belysning Jag tror inte att de hinner bli medlemmar heller för nu är det redan oktober, säger centrumsamordnare Eva Olsson.

Inga kommunpengar

Enligt Anna Östman, Informations- och marknadschef på Gävle kommun, har inte heller kommunen några möjligheter att bekosta julbelysningen, trots att kommunen har som mål att bli Sveriges julstad.

– Vi sätter bara upp belysning på våra egna byggnader. Belysning på söder är ingenting som kommunen kommer att investera i. Men det är naturligtvis tråkigt om det kommer att bli alldeles mörkt där, säger hon.

Mer läsning

Annons