Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga klara regler för representation

/

Landstinget Gävleborg har inga klara regler för hur mycket representation får kosta.
Ambulanssjukvårdens spenderande på hockey och middagar gör att regelverket nu ska ses över.
– Men man kan inte formulera riktlinjer för alla tänkbara situationer, det sunda förnuftet måste råda, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Annons

Arbetarbladet har den senaste veckan berättat om ambulans- och akutsjukvårdens frikostiga representation på främst Läkerol Arena.

I december bjöds delar av ambulansens ledningsgrupp på hockeymatch. Kostnaden per person blev över 3 000 kronor.

Och i september åkte samma ledningsgrupp upp på Åreskutans topp för att grilla korv. Bara kabinbanefärden upp på fjället kostade omkring 800 kronor per person.

– Vi vill att det ska finnas möjlighet att sätta lite guldkant på tillvaron och exempelvis bjuda personalen på en jultallrik. Men det här är så höga kostnader att det övergår alla proportioner, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Samtidigt visar det sig att landstinget Gävleborg saknar egna regler för hur mycket representation egentligen får kosta. Vad som är en rimlig nivå.

De enda nedskrivna regler för representation som över huvud taget finns är instruktioner i landstingets kontoplan för hur och var kostnadernas ska redovisas. Där framgår också att det bara är landstingsdirektören och ordförandena i landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen som får ta beslut om alkohol ska serveras samt att det ska stå vad syftet med representationen är och vilka som deltagit.

Men sedan ambulans- och akutsjukvårdens representation har avslöjats har Svante Lönnbark gett ekonomidirektören, personaldirektören och kommunikationsdirektören i uppdrag att se över om de regler som finns är tillräckliga och om de är tillräckligt kända ute hos cheferna.

– Jag vill veta om de behöver göras tydligare.

Samtidigt säger han att han inte tror att man kan ha precisa regler för allt.

– Man kan inte förutse alla tänkbara situationer som kan uppstå. Man kan inte ha regler för att om man röker så mycket i ett rökfritt hotellrum att det måste saneras så får man själv ta ansvar för det. Det måste finnas ett sunt förnuft också, säger Svante Lönnbark och anspelar på att landstinget fått betala för röksanering av ett hotellrum i samband med en konferens.

– Min erfarenhet är att det inte ser ut på det viset. Jag är därför överraskad av det som kommer fram. Men jag kan inte svära mig från från att det inte finns.

– Det kan väl hända att man varit med om det någon gång. Man jag kan inte komma på något särskilt tillfälle nu.

– Det är klart att jag funderar över vilket ansvar jag har, jag är ju den högste tjänstemannen som ska se till att det här fungerar. Det jag gör nu är att se till att de regler som finns är kända ute i organisationen.

Mer läsning

Annons