Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya odlingslotter vid Joakims backe

/
  • Koloniområdet Trekanten lades ned för två år sedan. Men ännu har odlingslotterna som skulle ersätta inte blivit av.
  • Christian Thunarf konstaterar att den här säsongen är förlorad.

Det blir inga nya odlingslotter vid Joakims backe – i år heller.
Kommunens försök att ersätta det nedlagda koloniområdet Trekanten i Gävle har hittills gått i stöpet.

Annons

När Trafikverket för två år sedan av säkerhetsskäl beslutade att stänga koloniområdet Trekanten – som låg mellan järnvägsspåren vid Nordost – meddelade kommunen att man ville försöka hitta en ersättning.

Tanken var att ett område vid Joakims backe, i närheten av Franzéns plåt, skulle kunna ge plats för ett 50-tal nya odlingslotter.

Men det visade sig att det just där fanns en boplats från järnåldern och därför behövde en arkeologisk utgrävning göras för att se om man över huvud taget kunde tillåta odling.

Den gjorde att kolonisterna från Trekanten inte kunde odla i fjol.

Och nu visar det sig att ännu en sommar kommer att gå förlorad.

Visserligen gav Länsmuseet i mars klartecken till att man får odla på en del av området – om man hägnar in och skyddar platsen där de viktigaste fornlämningarna finns.

Men då är i stället problemet att den gamla koloniförening som fanns på Trekanten har upplösts och att ingen ny har bildats. Det gör att kommunen inte har någon motpart som man kan teckna avtal med om att hyra ut marken.

– Vi har kontinuerligt sökt kontakt men har inte fått tillräcklig respons än, säger Christian Thunarf, landskapsarkitekt på Gävle kommun.

Eftersom det krävs en hel del arbete med att förebereda området – bland annat ska gamla husgrunder forslas bort och vatten dras fram – kan man redan nu konstatera att årets säsong är förlorad.

Vad som händer framöver är osäkert.

Jalal Ibrahim, som odlade på Trekanten, har dock inte helt gett upp hoppet om att det ska bli en ny koloni.

– Jag har gett kommunen listan på alla som odlat och erbjudit att kurdiska föreningen kan ta över. Men om vi behöver göra mer måste vi kanske träffas igen.

Kommunen stänger inte heller dörren.

– Det finns en politisk vilja att vi ska ersätta lotterna, blir det inte i år kan det bli nästa, säger trafik- och tillståndschefen Helena Werre.

Mer läsning

Annons