Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga sparade pengar än

Gävle kommun har ännu inte sparat några pengar på att lägga ner GBC.
– Kostnaderna har i alla fall inte ökat. Besparingarna ser vi först nästa år, säger Wolther Planck.

Annons

Socialtjänsten har inte sagt upp någon av de som jobbade på GBC. Sjuksköterskorna är antingen föräldralediga eller tjänstlediga för vikariat på annat håll. Övertalighetsförhandlingar har pågått sedan i våras.

När det gäller behandlingsterapeuterna har kommunen valt att inte säga upp någon. I stället fick terapeuternas chef två årslöner för att gå frivilligt, sedan är det ändå pensionsdags. Två andra terapeuter fick en årslön var.

– På så vis slapp vi säga upp någon och tillämpa turordningsreglerna, då hade vi fått stå för sex månaders uppsägningslön för tre personer. De som frivilligt slutade får pengar under en längre tid, och vi kan behålla de terapeuter som helst vill jobba vidare med missbrukarbehandling i vår regi. Det var en bra lösning även om det innebär lite mer pengar, säger Wolther Planck.

Går på utbildning

De fem terapeuter som fortfarande är anställda genomgår nu utbildningar i beteendeterapi för att kvalitén på missbrukarbehandlingen ska höjas. Under 2008 sköter det inhyrda företaget Nudax själva behandlingen, men vid årsskiftet börjar de egna terapeuterna jobba med grupper igen.

Socialtjänsten betalar fortfarande hyra för GBC-lokalerna i Bomhus. Hyreskontraktet är skrivet så att de måste betala tills kontraktet tar slut om några år eller tills fastighetsägaren hittar en annan hyresgäst.

– Det är olyckligt. Ingen av oss ville egentligen ha den där flytten till Bomhus för några år sedan, det var för avsides. Att ha behandlingen i Hemsta blir perfekt. Drömmen är bara att den nya beroendemottagningen hamnar nära, exempelvis vid Södertull, säger Wolther Planck.

Inga pengar

sparade än

Annons