Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar renar sitt blod själv

/
  • Mår bra. Dialysen sliter på kroppen, men Ingemar Nordmark gör vad han kan för att hålla fysiken i trim. Gym och promenader tillhör vardagen.

Ingemar Nordmark lever tack vare en maskin.
I fem och ett halvt år har han fått blodet renat via dialys.
Nu har han lärt sig tekniken så bra att han sköter det mesta själv.
– Egentligen mår jag jättebra, även om det bästa förstås vore om jag fick en ny njure, säger han.

Annons

7.30 i går morse kopplade Ingemar Nordmark på dialysapparaten i en sal på sjukhuset i Gävle. Under tre och en halv timme renades hans blod från slaggprodukter och överflödig vätska. De uppgifter som kroppens njurar i vanliga fall har.

Men Ingemars egna njurar blev inflammerade och slutade att fungera i början av 2000-talet.

– Allmäntillståndet kraschade. Jag orkade inget och blev lätt andfådd, berättar han.

I början fick Ingemar så kallad påsdialys, blodet renades via den egna bukhinnan och hela proceduren kunde skötas i hemmet. 2005 fick han en ny njure intransplanterad, men den slutade att fungera efter några veckor.

– Det var jobbigt. Jag låg länge på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger han.

Efteråt började han med bloddialys på sjukhuset i Gävle. 3–4 timmar fem dagar i veckan tillbringar han kopplad till apparaten. Ingemar tillhör en grupp patienter som lärt sig att sköta tekniken själv. Han kopplar in dialysen på egen hand och stänger av den.

– När behandlingen pågår brukar jag lösa korsord, se på tv eller spela gitarr under tiden.

Musiken är viktig i Ingemars liv och vid ett tillfälle ville han så gärna delta i en dansbandsgala att han gjorde påsdialysen på hotellrummet.

Bloddialysen gör honom mer låst, även om resor inte är omöjliga: Det går att få behandlingen på andra orters sjukhus också.

Dialys med täta mellanrum är att föredra, eftersom det sliter mindre på kroppen. Om Ingemar väntar i ett par dygn hinner han samla på sig fyra-fem kilo extra i vikt eftersom kroppen inte kan göra sig av med vätskan.

– Då kan jag få svårare att andas, säger han.

Ingemar försöker att hålla sig i god fysisk form. Han tränar på gym och promenerar flera mil i veckan. Hoppet är fortfarande att han ska kunna genomgå ytterligare en njurtransplantation, denna gång med lyckat resultat. Men chanserna har minskat eftersom det bildats antikroppar efter att den tidigare njuren sattes in. Det ökar risken för att en ny njure ska stötas bort av kroppens immunförsvar.

Mer läsning

Annons