Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning i sikte för Gävle Ponnyklubb

/
  • BRÅDA TIDER. Det är bråttom med att hitta en lösning för ponnyklubben. I dag finns 30 lektionshästar och ytterligare närmare ett tiotal privathästar i lokalerna. Här leder Elin Blomqvist ut ponnyn Klara.

Framtiden är oviss för Gävle Ponnyklubb.

Senast 1 augusti nästa år måste nya utrymmen finnas för hästarna. Annars kan bara en handfull av dagens närmare 40 djur vara kvar i lokalerna.

Ett febrilt arbete pågår för att hitta en lösning, men just nu ser det mörkt ut.

Annons

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare godtar inte Ponnyklubbens nuvarande lokaler i Valbo. Inspektörerna har hittills gjort undantag eftersom lokaliseringen av ridsporten i området är under utredning.

Men längre än till augusti 2010 går det inte att vänta, enligt djurskyddsinspektören Lena Scharin. Då träder nya lagkrav i kraft och den hästhållning som dagens lokaler och hagar medger är inte tillräcklig.

Nya lokaler krävs. Alternativet är att antalet djur minskas rejält.

Enligt ett tidigare beslut i kommunstyrelsen skulle en ny anläggning byggas i Sofiedal. Men det motsatte sig Ponnyklubben, särskilt med tanke på att Gävle Fältrittklubb redan håller till där och det blir trångt.

– Vi tycker området är för litet för så mycket hästar och så stor verksamhet, säger Anita Engholm, Gävle Ponnyklubbs tränare.

Sofiedal avfördes för tillfället på dagordningen och stora förhoppningar sattes i stället till ett område i Hagaström. Men för någon vecka sedan gick förhandlingarna med markägarna i stöpet.

– Vi lyckades inte få dem att släppa marken, säger kommunalrådet Per Johansson (S).

Nu ser det därför ut som om Sofiedalsalternativet åter dammas av. Men utöver Ponnyklubbens tveksamhet inför lokaliseringen är det även i det här fallet inte helt lätt att få markägarna att släppa till områden som gör att ryttarna kan ta sig ut i naturen runtomkring.

Ytterligare en möjlighet skulle enligt Per Johansson kunna vara en etablering vid Åby Gård. Även detta fanns i diskussionerna tidigare.

Per Johansson ingår för närvarande i projektets styrgrupp, där även kommunens bygg- och miljöförvaltning, kultur- och fritidsförvaltningen samt Gavlefastigheter är representerade. Det är ingen lätt fråga gruppen har att hantera. Och det är bråttom. Även om det skulle komma en lösning av lokalfrågan i morgon hinner bygget sannolikt inte bli klart innan tidsfristen går ut.

– Bygget tar nog ett år, säger Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter.

En dispens från djurskyddskraven under byggtiden är osannolik, enligt Lena Scharin.

– Det är jordbruksverket som beviljar det och de ger inte gärna dispenser, säger hon.

Anita Engholm vill inte kommentera läget närmare i dagsläget.

– Vi kommer att diskutera det här och försöka hitta en lösning så att våra medlemmar kan fortsätta rida, säger hon.

Mer läsning

Annons