Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny rättegång om Österbranden

/

Det blir ingen ny rättegång om den mycket uppmärksammade misstänkta mordbranden på Öster i Gävle. Den svårt brännskadade kvinnan tog på onsdagen, bara en vecka före rättegången, tillbaka sitt överklagande. Därmed frias definitivt hennes misstänkte exman från mordbrandsmisstanken.

– Han är mycket glad för att slippa en ny påfrestande rättegång, säger hans advokat Johan Mellgren.

Annons

Återkallandet kom i ett brev till hovrätten från kvinnans juridiska ombud Elisabeth Massi Fritz. Hälsoskäl anges som orsak till återkallandet. Arbetarbladet sökte Fritz hela onsdagen för en närmare förklaring, men hon hörde inte av sig.

Mycket svåra brännskador

I oktober 2009 larmade grannarna på Öster polisen om att tre små barn och deras båda brännskadade föräldrar fanns i trappuppgången.

Kvinnan fördes till sjukhus med svåra brännskador, och svävade en period mellan liv och död, med mycket omfattande brännskador. Hon kunde så småningom förhöras av polis och medverkade i rättegången via videolänk från sjuksalen.

Exmannen blev snart misstänkt för att ha tänt på henne, möjligen med hedersrelaterade motiv. Kvinnan själv sade i de första förhören att han var oskyldig, och att hon tänt på sig själv. Senare ändrade hon sig och anklagade maken. Han åtalades men friades helt av Gävle tingsrätt.

Ingen förklaring

I det läget tog åklagaren det ovanliga beslutet att avstå från att försöka få en fällande dom genom att överklaga till hovrätten. I stället valde kvinnan med stöd av advokat Fritz att på egen hand driva målet vidare. Någon närmare förklaring till varför man nu har ändrat sig gick inte att få under onsdagen.

Exmakens advokat Johan Mellgren har från början sagt att han är personligt övertygad om sin klients oskuld.

– Min teori nu är att kvinnan inte minns vad som hände, utan att hon efteråt på något sätt har resonerat sig fram till att hon inte kan ha tänt på sig själv. Det framgår av polisförhören med henne att hon för sådana resonemang. När hon sedan övergår till att anklaga sin exman kommer hon med uppgifter som inte stämmer överens med den tekniska utredningen om branden, säger Mellgren.

Branden ägde rum i lägenhetens badrum i närvaro av ett av barnen.

De andra två fanns i köket.

Mannen har efteråt förklarat sina egna brännskador med att han försökte släcka elden.

Mer läsning

Annons