Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen nyårsafton för Gävlebocken

/
  • LEDSEN. Alexandra Gunnarsson, tre och ett halvt år, har lånat pappas mobilkamera för att ta bilder på resterna av bocken.– Vi bor precis i närheten och Alexandra blev jätteledsen i morse när hon fick höra att den brunnit, berättar pappa Per Gunnarsson.

Den klarade julhelgen – med nöd och näppe. Bara någon timme efter att annandagen passerat stod Gävlebocken i ljusan låga och gick inte att rädda.

Annons

 – Det känns jättetråkigt. Vi får mejl av ledsna bockfantaster från hela världen, säger Anna Östman, Bockkommittén.

Det var strax före klockan fyra på lördagsmorgonen som larmet kom in till räddningstjänsten: Gävlebocken brann. Bocken blev snabbt helt övertänd och gick inte att rädda.

– Vi skickade en patrull direkt och då var räddningstjänsten redan på väg. Men det var för sent, den brann upp på två minuter, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl på Gävlepolisen.

Den uppfattningen delas av Magnus Östlund, inre befäl på räddningstjänsten.

– VI hann inte göra någonting utan vi fick mest ägna oss åt eftersläckning, säger han

På lördagen var det enda som återstod ett sotigt skelett på Slottstorget.

– Det känns oerhört tråkigt att han inte fick stå över nyårshelgen. Han har ju varit impregnerad under två år och vi hoppades att intresset för att bränna honom skulle ha avtagit. Men det hade det tyvärr inte, konstaterar Anna Östman som är talesperson för Bockkommittén.

I år var det bara stommen, träskelettet som bocken byggts runt, som var brandimpregnerat och Bockkommittén hoppas kunna återanvända det materialet nästa jul. I år blir det ingen ny bock.

– Nej, vi har ingen reservbock i år.

Anna Östman berättar att kommittén har tagit emot e-post från alla möjliga hörn i världen sedan beskedet kom om att bocken har brunnit.

– Vi får mejl från hela världen av ledsna bockfantaster. I år hade webbkameran besök från 105 olika länder och de som mejlar och hör av sig vill inte alls att bocken ska brinna.

Bland läsarkommentarerna på arbetarbladet.se är det blandade känslor. Medan vissa är ledsna och besvikna över att bocken åter har stuckits i brand, tycker andra att den behöver brinna eftersom det är det Gävlebocken – och Gävle – är kända för. Men det håller Anna Östman inte med om.

– Han är världens största halmbock och har en enorm dragningskraft, folk har kommit från hela landet till Gävle för att titta på honom. Visst vet vi att det delvis är därför han är så känd, men vi vill inte att han ska vara känd för att han brinner utan för att han är en vacker julbock från Gävle.

 

Mer läsning

Annons