Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skyldighet att hjälpa till

Hur kan en person bara släppas ur häktet om man vet att personen inte har någonstans att ta vägen? Svar: personen får inte hållas kvar av något endaste skäl när åklagare har beslutat om släppning.

Annons

I torsdags släpptes 59-åringen, den så kallade K-rautamannen, ur häktet i Falun sedan åklagaren beslutat att det inte fanns skäl för häktning längre.

11.15 tog vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand beslutet, och meddelade häktet.

Ingen hänsyn

Tog du någon hänsyn till mannens situation och att hans lägenhet är avspärrad?

– Nej, noll, det är inte mitt bord. Det är kommunens och landstingets roll att se till folks väl och ve, jag som åklagare ska släppa misstänkta om det inte längre finns grund för häktning, säger Mikael Hammarstrand.

Intressant fråga

Gunilla Hellström, häkteschef i Gävle, tycker att frågan är intressant.

– Ett beslut om att vi ska släppa någon kan komma mycket plötsligt, och då ska personen släppas omgående. Vi kan inte ha långa samtal då om hur personen har det ordnat för sig, säger hon.

Ber om hjälp

Hon säger att om en person avtjänat ett fängelsestraff på en anstalt så har man bättre möjligheter att planera för tiden efter, medan ett häkte nästan inte ägnar sig alls åt sådant.

– Skulle en person som släpps be oss om hjälp med att exempelvis kontakta socialtjänsten eller sjukvården så hjälper vi förstås till, men det är upp till personen själv, säger hon.

Mer läsning

Annons