Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på vattnet vid Gävle strand

/
  • En badplats som inte var meningen. Badet vid Gävle strand hade från början en sandstrand. Men, den ersattes med stenar när kommunens tjänstemän upptäckte att människor använde badet som just ett bad.
  • Undrar varför sandstranden togs bort. Andreas Obenius tyckte det verkade konstigt att vattnet vid Gävle strand skulle vara otjänligt.

Nej, det är inget fel på vattnet i badplatsen vid Gävle strand. Det kan Gävlebon Andreas Obenius berätta.

Han har låtit analysera vattnet.

Annons

2008 anlades en sandstrand vid kanalen i det nybyggda bostadsområdet Gävle strand. Ungdomar och barnfamiljer hittade snabbt hit. Det var en playa mitt inne i stan. Men så fick kommunens tjänstemän nys om det hela.

Det var inte alls tänkt som en badplats. Efter det att vattenkvaliteten undersöktes och konstaterades innehålla för höga halter av bakterier ersattes sandstranden med sten. Det skulle inte badas på platsen, punkt.

Men Andreas Obenius, som bor på Norra Strandgatan, och ofta befinner sig vid Gävle strand tyckte att det hela verkade märkligt.

– Det är ju rinnande vatten. Det kan inte stämma.

Tjänligt vatten

Andreas tog kontakt med kommunens medborgarkontor och frågade: ”Om man vill ta ett vattenprov, hur gör man då?” Han fick namnet på det laboratorium som kommunen anlitar. Förra veckan tog han ett prov från vattnet vid Gävle strand och väntade. I tisdags kom provsvaret: ”Tjänligt. Bedömning har skett enligt Naturvårdsverkets vägledning för strandbad”.

– Antingen så har de fått bort bakterierna på något sätt, eller så har det aldrig funnits några, säger Andreas Obenius.

Kristina Larsson är analysansvarig på Alcontrol AB, som utfört vattenprovsanalysen.

– Tjänligt betyder att det är okej att bada. Men, det kan förekomma andra bevekelsegrunder för en kommun att förbjuda bad.

Solar och badar

Trots att det inte alls var meningen att det skulle vara en badplats här används den lilla pölen vid Gävle strand flitigt. Under lunchtid på fredagen simmar flera personer i vattnet, ännu fler ligger och solar bredvid. De verkar inte veta, eller bry sig, att det här egentligen inte är någon badplats.

Nu vill Andreas Obenius ha svar från Gävle kommun om varför sandstranden togs bort, trots att det av allt att döma inte är något fel på själva vattnet vid badplatsen.

– Vad beror det här på? Beror det på att kommunen inte vill ha ungdomar från Öster och Nordost till Gävle strand?

Arbetarbladet sökte under fredagseftermiddagen någon ansvarig på bygg och miljö för en kommentar. Dock utan resultat.

Mer läsning

Annons