Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt gymnasium

/
  • Tvingas tänka om. Eleverna Anna Sjöberg, Elise Backman och Victor Andersson-Drugge är tre av de omkring 120 elever som går i nian på Engelska skolan i dag. Alla tre hade tänkt läsa vidare på Engelska gymnasiet, men får nu tänka om.

37 sökande elever räckte inte. Engelska skolan lägger ned sin satsning på att starta gymnasium i Gävle.
–Det är tragiskt och sorgligt, säger rektorn Steven Hunter, vars dröm om att starta en egen skola från grunden nu går i kras.

Annons

I måndags informerades lärarna och i går morse var det elevernas tur att få veta att Engelska skolan skrotar sina planer på att starta en ny gymnasiefriskola i Gävle. Skolan skulle egentligen ha startat redan i höstas, men då satte en segdragen rättsprocess käppar i hjulet. Skolan vann visserligen tvisten mot Gävle kommun i kammarrätten, men tiden från domen till terminsstarten var för knapp för att hinna komma igång.

– Vi var beredda med lärare och 60 elever. Om vi kommit igång då hade det säkert varit lättare att fortsätta nu, säger Steven Hunter.

Inför nästa läsår hade gymnasieskolan tänkt starta med omkring 90 elever. När det nu bara blev 37 stycken, varav 15 från Gävle, som valde Engelska gymnasiet som förstahandsval, gjorde friskoleföretaget bedömningen att det var för få.

Att kullarna väntas minska med mer än‑ 30 procent de närmaste åren är en annan bidragande orsak till att planerna avbryts.

Eleverna Anna Sjöberg, Elise Backman och Victor Andersson-Drugge är tre av de omkring 120 elever som går i nian på Engelska skolan i dag. Alla tre hade tänkt läsa vidare på Engelska gymnasiet, men får nu tänka om.

– Det är klart att det är tråkigt, en besvikelse. Jag ville gärna fortsätta läsa med engelska och amerikanska lärare. Jag tycker att det är bättre att lära sig diskutera och använda engelskan i‑stället för att bara läsa den som ett språk, säger Anna Sjöberg.

Ingen av de tre har bestämt sig för vad de ska välja i‑stället, men är mest inne på Vasaskolan.

– Jag kanske väljer Engelska gymnasiet i Stockholm. Jag har varit där och tittat och är bekant med några som går där och tycker det är bra, säger Elise Backman.

Rektor Steven Hunter vet inte heller så mycket om sin framtid.

– Jag bor i Falun, så jag får nog söka något på marknaden där. Jag hade inte hunnit anställa några lärare än, men har fått många ansökningar. Några av dem kanske kan få jobb inom grundskolan i‑stället, säger han.

Engelska gymnasiets lokaler på Södra Sjötullsgatan på Brynäs blir till hösten i‑stället högstadium. Där ska Engelska skolans 480 elever i årskurserna 7–9 gå.

De nystartade årskurserna 4 och 5 ska tillsammans med sexorna gå i lokalerna på Södra Kungsgatan.

Mer läsning

Annons