Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget skadestånd för rivet garage

/
  • Det kostade över 1 miljon och var 17 meter långt, men byggdes utan tillstånd från bostadsrättsföreningen.

Ola Eriksson förlorade ännu en rond om det nybyggda garaget som han tvingats riva. Grannarna är inte skyldiga honom två miljoner kronor i skadestånd, bestämde Gävle tingsrätt på onsdagen.

– Jag har inte läst domen. I dag har jag inga kommentarer, säger Ola Eriksson.

Annons

Att han inte hade rätt att bygga garaget har avgjorts tidigare, ända upp i högsta instans. Bygget krävde ett formellt godkännande i bostadsrättsföreningens styrelse, och något sådant fanns inte. Att Ola Eriksson hade fått muntligt klartecken från föreningens ordförande, grannintyg från flera andra personer som också satt i föreningens styrelse och byggnadslov från kommunen räckte inte. Ola tvingades riva garaget.

Ställde styrelsen till svars

När det var gjort ställde Ola Eriksson styrelseledamöterna som skrivit på grannintygen till svars.

De har gett honom rätt att bygga garaget, men inte sett till att det blev ett styrelsebeslut. Det kan han inte rå för, hävdade Ola, och krävde 1,2 miljoner för den ovanligt stora nu rivna garagebyggnaden, 300 000 för rivningskostnaden och 500 000 för att bygga ett nytt, godkänt, garage.

Inte skadeståndsskyldiga

Men tingsrätten anser i domen som kom på onsdagen inte att styrelseledamöterna är skadeståndsskyldiga.

När det gäller två av styrelseledamöterna har Ola Eriksson inte på något sätt visat hans förfrågan till dem gällde något annat än grannintyg, anser tingsrätten.

När det gäller den dåvarande ordföranden i föreningen är det lite annorlunda. Han fick frågan om garaget snarare som ordförande än som granne.

Han uttryckte sig positivt om bygget och skrev på ett grannintyg. Men han kunde inte utan övriga styrelseledamöter fatta beslut för förenings räkning, och det borde Ola Eriksson ha insett.

Varken Ola Eriksson eller hans advokat hade på onsdagen hunnit läsa domen.

Ger du upp nu , Ola Eriksson?

– I dag har jag ingenting att säga, säger han.

Mer läsning

Annons