Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internethaveri i Sätra

500 irriterade Sätrabor saknade internet och ip-telefoni i en vecka. I dag lyckades Gavlegårdarnas tekniker hitta och lösa problemet.

Annons

Internet låg nere för 500 boende hos Gävlegårdarna i Sätra från måndag förra veckan till igår. En av de drabbade är Lars-Olov Remstam.

– Jag kan köpa att det är störningar i ett dygn, men inte en vecka. Internet är något som är väldigt betydelsefullt. Jag har en granne som inte kunde studera på distans och en som inte kunde ringa med sin ip-telefon.

Gavlegårdarnas it-chef Ulf Gustafsson kom tillbaka från semestern igår och satte alla tekniker på att lösa felet, samma dag rättades felet till.

Det var efter en veckas arbete teknikerna upptäckte att två olika hyresgäster hade kopplat en kabel fel i sina routrar. En router kan liknas vid en telefonväxel, den delar ut nummer till datorer som ska komma åt internet. Routrarna, som var nya, skickade en signal genom Gavlegårdarnas router och dödade uppkopplingen för 500 hushåll.

– Det ska inte hända, vi hade liknande problem tidigare innan vi böt utrustning. I september kommer ny utrustning och vi är med i matchen igen, säger Ulf Gustafsson.

Finns det en koppling mellan driftstörningarna och att en ny aktör ska driva nätet från och med i höst?

– Nej. Det finns ingen koppling alls.

Ulf Gustafsson säger att hyresgäster som har saknat internet mer än fyra dagar ska kompenseras.

Mer läsning

Annons