Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internetkaféer ska bedömas enligt automatspelslagen

Snart krävs tillstånd för internetkaféer.

Då kan polisens oro över situationen på Indat ligga verksamheten i fatet.

– Generellt låter det som ett ställe vi skulle ha mycket svårt att ge tillstånd, säger Johan Röhr, chefsjurist på Lotteriinspektionen.

Annons

Egentligen har verksamheten på internetkaféer varit tillståndspliktig i nästan fyra år. Då kom en dom från regeringsrätten som fastställde att automatspelslagstiftningen ska gälla även dem.

Men på grund av ”lagtekniskt tok” har Lotteriinspektionen inte kunnat utfärda några tillstånd förrän regeringen gjort vissa ändringar i automatspelsförordningen – vilket har dröjt.

– Men nu har vi har fått informella signaler om att det är på gång, säger Johan Röhr som hoppas att det ska hända något under våren.

– Vi går först ut med en informationsskrift till de som berörs, och sedan får de tid på sig att söka tillstånd.

Lotteriinspektionen ska då bland annat bedöma den sökandes lämplighet och om god ordning råder på spelplatsen.

– Det ligger nära till hands att vi kommer att fråga polisen: ”är det här ett ställe där det är problem?”, säger Johan Röhr.

I lördags berättade Arbetarbladet om Gävlepolisens oro över situationen på Indat: Dörren står öppen dygnet runt, barn och ungdomar kommer och går, nästan inga vuxna finns på plats och narkotika har beslagtagits. Dessutom hittade polisen två tioåringar där mitt i natten.

Johan Röhr konstaterar att generellt kan sådan information från polisen eller kommunen göra att Lotteriinspektionen inte ger tillstånd alls, eller tillstånd med särskilda villkor om öppettider med åldersgränser.

– Man får se lite vad kritiken ligger i. Men om det är ett ställe där det förekommer narkotika har jag mycket svårt att se att vi skulle ge ett sådant ställe tillstånd över huvud taget.

Exakt hur Lotteriinspektionen kommer att hantera frågor som exempelvis åldergränser och öppettider är dock ännu inte bestämt.

Mer läsning

Annons