Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivan är världsmästare i fönsterputsning

Tycker du att fönstren på Gävle sjukhus glänser extra blanka i sommarsolen? Det kan bero på att de putsats av världsmästaren i fönsterputsning, Ivan Pleinadius.

Annons

Ingen i hela världen kan putsa fönster lika snabbt som Ivan Pleinadius. Han har en guldmedalj som bevisar det. Tidigare i år tävlade han i VM som arrangerades i Florida, USA. De tävlande ska så snabbt som möjligt putsa tre fönster med en yta på en gånger en meter. Det brukar ta 13 sekunder för Ivan.

– Man vill visa vad man kan. Det handlar om prestige och yrkesstolthet, säger han.

Sedan några år tillbaka driver Ivan Pleinadius och hans sambo Marianne Pettersson ett eget städ- och fönsterputsföretag. De deltar regelbundet i de svenska och internationella mästerskapen som anordnas. Sitt första SM i fönsterputs vann Ivan 2007. Fyra gånger har han deltagit i VM. Första gången kom han på sjunde plats men sedan har han klättrat.

– Tävlingarna höjer statusen på yrket och ger det positiv uppmärksamhet. Det är många fler som tävlar i dag än när jag började.

Det finns två typer av tävlingar inom fönsterputsning: Speed innebär att man ska putsa tre lika stora fönsterrutor så snabbt som möjligt och inom Medley ska nio olika sorters fönster rengöras så noggrant som möjligt på tre minuter.

Det går undan när Ivan Pleinadius putsar fönster.

Ivan tog guld i snabbhet och sambon Margareta knep silvermedaljen. I fönsterputsning tävlar kvinnor och män nämligen tillsammans. Ivan kammade även hem bronsmedaljen i grenen Medley Contest.

– Jag hann inte träna så mycket. Därför var det extra kul att jag gick och vann. En amerikan hade räknat med att vinna, men så dök vi upp och han kom trea, säger han och ler nöjt.

Att putsa fönster är något som Ivan Pleinadius tar på största allvar. Enligt honom tar det två år att bli en självgående fönsterputsare och det krävs fyra års träning för att klara av att putsa fönster i solsken.

– Det är ett bra och socialt yrke. Jag gör folk glada. De blir glada när jag putsar deras fönster.

Ivan Pleinadius gillar att göra människor glada, och det blir de av nyputsade fönster.

Själv lärde han sig yrket redan på gymnasiet för över 30 år sedan när han utbildade sig inom sanering och rengöring. Första jobbet fick han på en fönsterputsfirma där hans storebror jobbade. Jobbet var på ackord och Ivan blev snabb. Men efter tio år tröttnade han och började i stället som personlig assistent åt en pojke med ADHD. Han har även arbetat som brandman och smed bland annat. Men efter flera års uppehåll kom han tillbaka till fönsterputsarbranschen.

– Jag började på ett städföretag igen. De hade över 200 anställda men hade inte ens ett skyddsombud.

Ivan drog i gång en fackklubb och engagerade sig fackligt. För några år sedan tog han steget och blev egen företagare.

– Både Majsan och jag har jobbat fackligt och är måna om att alla ska må bra. Har man personal som mår bra gör de också ett bra jobb.

På firman utbildar Ivan alla nyanställda, både yngre och äldre. I dag har firman 17 anställda.

– Vi är inte rädda för att ta in personer med handikapp. Jag har ju jobbat som assistent åt en liten kille med ADHD och han jobbar i dag som fönsterputsare. Vi har även en kille på lagret med ADHD.

De har uppdrag inom Gästrikland, Uppland och Västmanland, och framför allt inom landstinget.

Ivan Pleinadius är bäst i världen på att putsa fönster.

Vilket har varit ditt knepigaste uppdrag hittills?

– Ingenting är för svårt. Men vi fick en gång en förfrågan om ett stort konstverk i glas, som bestod av 260 glasskivor i olika dimensioner och färger.

Han tillägger:

– En del firmor har bergsklättrare anställda. Men det har inte vi.

Enligt Ivan finns det inga dåliga väder för fönsterputs.

– Jag har putsat fönster när det varit minus tolv grader ute, men då måste man ha spolarvätska i vattnet. Normalt använder vi bara fönstersåpa. Det är bättre än diskmedel. I allt diskmedel finns det olja för att man inte ska bli så torr om händerna. Tyvärr blir det då en oljehinna på glaset. När dammkornen kommer studsar de inte tillbaka och glansen håller inte länge.

Och det där med tidningspapper kan man glömma.

– Att tidningspapper skulle vara bra är en myt som lever kvar. Det var förr när de hade ammoniak i trycksvärtan, säger han.

Ivan tittar alltid på fönster och kan ibland inte låta bli att påpeka att här var fönstren inte särskilt välputsade.

– Jag är nog lite yrkesskadad.

Ivan showar gärna när han putsar fönster.

Men efter ett tag kryper det fram att hans egna fönster inte heller är särskilt välputsade.

– Jag och Maggan brukar bråka om vem som ska ta fönstren hemma, ingen av oss vill göra jobbet. Det är som med skomakarens barn, du vet, säger han och skrattar.

I september blir det SM i fönsterputsning i Kista. Och Ivan är laddad. Den här gången tänker han träna inför mästerskapen.

– Egentligen borde man lägga av nu när man är på topp men jag tänker satsa på SM-guld igen.

Ivan Pleinadius

Ålder: 49 år.

Familj: Sambon Marianne Pettersson, fyra vuxna barn, Mariannes två barn och ett barnbarn. Alla barnen kan putsa fönster!

Bor: Lägenhet i Västerås.

Gör: Egen företagare och världsmästare i fönsterputsning.

Intressen: Tränar på gym och crossfit, har nyligen gått ned 20 kilo. Gillar också fotboll.

Lyssnar på: Topplistor.

Blir arg på: Personer som inte kan offra fem minuter extra på en kund, inte lägger ned sin tid eller sin själ på sitt yrke. Klagomål från kunder gör mig sur, man ska inte behöva få det. Och cancer gör mig arg, det är alldeles för många som dör i den sjukdomen.

Blir glad av: Att vinna tävlingar. Och mina barn, så klart!

Ivans bästa fönsterputsartips

Man ska ha bra grejer, en fräsch fönsterskrapa, en påläggare med päls som man blaskar på vatten med, och så fönstersåpa som inte innehåller olja. Många använder den där smutsiga skrapan som man har till badrumsgolvet, det blir aldrig bra.

Som amatör bör man börja på skuggsidan. I solen torkar det för fort och då blir det bara kladdigt om man inte är tillräckligt snabbt.

Mer läsning