Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till att mer hemtjänst blir privat

Det ser ut att bli en majoritet i omvårdnadsnämnden som röstar för nya upphandlingar av hemtjänst och gruppbostäder. Men inte alla socialdemokrater har bestämt sig, och diskussioner förs fortfarande.

– Det är en jätteviktig fråga, säger Mohammed Abusagr (S).

Annons

Arbetarbladet har pratat med alla ordinarie ledamöter i omvårdnadsnämnden och frågat hur de ställer sig till förslaget om att upphandla mer hemtjänst och gruppbostäder. Det ser ut som att åtminstone tio ledamöter kommer att rösta ja och en ledamot nej. En har inte tagit ställning, medan en har sin uppfattning klar men avböjer att uttala sig innan mötet.

– Vi tror, förutom att det kan spara pengar, att det är bra med mångfald, många olika utförare som kan föra in idéer, säger Margot Lundborg (KD).

Marianne Waldemarsson (S) tycker att frågan är ideologiskt viktig och inte självklar, men har bestämt sig för att rösta ja om det blir det nuvarande förslaget som läggs fram på onsdag.

– Vi har ett stort sparkrav som vi måste ta ansvar för och den här vägen kan vara möjlig. Vi har erfarenheter på att vi har kunnat behålla kvalitet och fått tjänster utförda för ett lägre pris och därför är jag beredd att gå vidare och se om det finns entreprenörer som är villiga att ta på sig det här uppdraget, säger hon.

Partikamraten Mohammed Abusagr är lite mer tveksam.

– Jag har inte tagit ställning än. Det är klart att vi måste se över vår ekonomi men samtidigt är omvårdnaden en jättefråga både för oss och medborgarna, så det är svårt att ta ett sådant här beslut. Jag vill se mer underlag från förvaltningen, bland annat mer ekonomiska uträkningar, säger han.

:Hur har diskussionen gått bland er socialdemokratiska ledamöterna i nämnden?

– Vi har haft ordentliga diskussioner, och nu har vi planerat in ett möte i morgon också för att ta det här en vända till, säger Mohammed Abusagr.

Innan dess ska även Gävles socialdemokratiska arbetarekommuns verkställande utskott ha ett möte där de diskuterar frågan.

– Jag har inga kommentarer förrän efter det mötet, säger Peter Hasch (S), ordförande i arbetarekommunen.

Annons