Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till bostäder på Philipssontomten

Idel lovord kom från talarstolen när kommunfullmäktige sade ja till att nya bostäder får byggas på den så kallade Philipssontomten på Södra Skeppsbron.
– Vi är väldigt positiva till bygge av det här öde kvarteret, sade Roger Persson (MP)

Annons

Företaget CA Fastigheter har köpt det kvarter på Brynäs som går under namnet Skeppsbyggaren, men är mer känt bland Gävleborna som Philipssontomten. Företaget vill bygga ett nytt bostadskvarter med 100–200 nya bostäder i området och kommunen har därför gjort en översiktlig utredning som politikerna slutligt godkände på måndagen.

Bra betyg

Flera var eniga om att det är ett bra betyg för Gävle när privata byggherrar ser kommunen som attraktiv för att bygga nytt i.

– Det här är ett ypperligt läge med närhet till resecentrum, ett nyrustat kajstråk och båtplatser, sade Per Johansson (S) och påpekade att utredningar av buller och eventuella luftföroreningar ska göras i ett senare skede.

Klimatsmart

Flera politiker tyckte även att gestaltningen på husen är viktig, liksom att man bygger klimatsmart och energieffektivt och att man tar ett helhetsgrepp för att utveckla området ända ut till udden.

Efter samråd med pensionärsföreningar har man även skrivit in i programmet att lägenheterna ska vara ganska stora och att några av dem gärna får vara seniorbostäder.

– Jag tror att det här ger en balans i bebyggelsen på båda sidor Gavleån och byggnaderna på Södra Skeppsbron får en naturlig fortsättning, sade Inger Källgren Sawela (M).

Mer läsning

Annons