Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till dyrare Stortorg

/

En tveksam och oenig kommunstyrelse sade i går ja till att renovera av Stortorget för 74,7 miljoner, nästan 19 miljoner dyrare än väntat. Samtidigt fick man en förvarning om att projektet kan komma att bli ännu dyrare.

Annons

Precis som väntat blev det dyrare Stortorget en stridsfråga när politikerna i kommunstyrelsen i går skulle fatta beslut om att godkänna en investeringsram på 74,7 miljoner kronor. Det blev omröstning med siffrorna 7-6 till majoritetens fördel. Hela oppositionen reserverade sig och ville skicka tillbaka frågan till tekniska nämnden med budskapet att projektet får klara sig med de 55,6 miljoner som redan finns avsatta.

– Jag förstår att vi behöver bygga om torget, men inte till vilket pris som helst. Man får se till att det ryms inom den ekonomiska ramen genom att till exempel lägga mindre sten, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Hon får medhåll av Per-Åke Fredriksson (FP) som även påpekar att den nya kostnaden på 74,7 miljoner är lågt räknad, till exempel är inte de nya torgmöblerna inräknade.

– Samtidigt vet vi av erfarenhet att stora projekt har en tendens att sticka iväg i kostnad. Om det inte går att klara det inom den kostnadsram vi hade får vi skjuta på projektet, säger han och hänvisar till att ekonomin väntas bli sämre med minskade skatteintäkter.

Även kommunalråd Carina Blank (S) tycker att fördyringen är för stor, men hon tycker ändå att det är viktigt att ombyggnaden får tillstånd att sätta i gång. Hon tycker också att det är "bättre att titta på en helhetsbild" än att skicka tillbaka ärendet med budskapet att man ska klara det inom befintlig budget.

– I så fall vet vi inte vad de prutar bort. Det vore väldigt bra om man kunde få ned priset, men det är bättre att jobba tillsammans med prisbilden, säger hon.

Alla parter är medvetna om att de extra investeringspengar som läggs på Stortorget måste tas från andra projekt. Oppositionen anser att man inte kan ta något från skolan, äldreomsorgen eller socialtjänsten och även majoriteten är osäker på varifrån pengarna kan tas.

– Det blir en finansieringsdiskussion. Vi får titta på om man kan skjuta på något, säger Carina Blank.

Ett uppdrag till tekniska nämnden att se över kostnaderna följer dock med redan nu.

Det blir kommunfullmäktige som 2 mars slutligt fattar beslut i ärendet. Byggstart för nya Stortorget är satt till månadsskiftet mars-april.

Annons