Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till försäljningen

/
  • Flera åhörare stod upp i en tyst protest mot försäljningarna av lägenheter. I mitten stod vänsterpartisten Mario Izquierdo.
  • Flera åhörare stod upp i en tyst protest mot försäljningarna av lägenheter. I mitten stod vänsterpartisten Mario Izquierdo.

Fullmäktige röstade igenom försäljningen av 737 hyreslägenheter som tillhör Gavlegårdarna. Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade nej. Ett dussintal åhörare stod inne i salen och höll upp skyltar med texten "sälj inte mitt hem!".

Annons

Debatten om försäljningen av 737 hyreslägenheter ur Gavlegårdarnas lägenhetsbestånd utvecklades till en ideologisk debatt där Vänsterpartiet riktade kritik mot både rödgröna och borgerliga partier.

Jörgen Edsvik (S) yrkade på bifall och betonade behovet av nya bostäder i Gävle, eftersom Gävles befolkning ökar. Han sa att de boendes oro var ganska överdriven.

– Gavlegårdarna ska sälja till en seriös, säker och samarbetsinriktad aktör. Dessutom har man i en hyresrätt enligt lag ett väldigt starkt besittningsskydd. Man kan aldrig vräka någon även om två tredjedelar av de boende i en fastighet vill omvandla till bostadsrätt.

Marcus Zingmark (V) var uppe i talarstolen flera gånger och riktade kritik även mot de rödgröna kollegorna. V ville att förslaget skulle återremitteras och att Gavlegårdarna skulle presentera andra lösningar än en försäljning.

– Har någon kommun sökt efter en oseriös, osäker eller osamarbetsvillig aktör? Gjorde man det i Stigslund eller andra stadsdelar där det nu säljs gång på gång? Mitt förtroende för den här politiken är noll, sa Zingmark om Edsviks inlägg.

På ja-sidan betonade flera politiker, exempelvis Inger Källgren Sawela (M), Erik Holmestig (C) och Lars-Göran Lundh (M), att Gavlegårdarna måste sälja för att bolaget inte ska skuldsätta sig för mycket. Flera påpekade också att om Gavlegårdarna skulle avstå från att sälja måste pengarna tas från exempelvis underhållet av fastigheter.

Vänsterpartiet menade att Gavlegårdarna har en god ekonomi och kan ta lån eftersom räntan också är mycket låg just nu.

Fullmäktige antog förslaget och Vänsterpartiet reserverade sig.

Annons