Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till valfrihet inom hemtjänsten

/
  • FÅR VÄLJA SJÄLV. Totalt var det 45 stycken som röstade ja och 20 stycken som röstade nej till valfrihet inom hemtjänsten i Gävle kommun.

Gävle kommun inför valfrihet inom hemtjänsten. Efter en långdragen debatt i Kommunfullmäktige i går röstade tillslut majoriteten av ledamöter ja till förslaget. – Det ligger i tiden, säger Roland Ericsson (C).

Annons

I nära tre timmar diskuterades i går frågan om lagen om valfrihetssystem (LOV).

Rätt att bestämma själv

Lagen innebär att den som är i behov av hemtjänst själv ska ha rätten att bestämma vem som ska utföra hemtjänsten – kommunen eller ett privat företag. I dag avgörs utföraren av vilken kommundel de bor i.

Redan för ett år sedan hade kommunfullmäktige frågan uppe på sitt bord. Då beslutade man att ge omvårdnadsnämnden fortsatt uppdrag att utreda införandet av valfrihetssystem och skjuta upp beslutet till juni i år.

Starka åsikter

Under gårdagens diskussion framkom många starka åsikter. Vissa beskrevs som realistiska medan andra sades mer vara som en sketch hämtat ur Hasse och Tage.

Det som däremot blev uppenbart var att frågan splittrar, även inom partierna.

– Att välja är inte alltid så lätt som det låter. Kommunen som arbetsgivare har de bästa förutsättningarna vid snabba åtgärder och jag tror inte att valfrihet leder till en förbättrad verksamhet, säger Hans Wahlström (S).

Åtta höll inte med

Men åtta socialdemokrater höll inte med och gick därför mot partikamrater som Hans Wahlström och kommunalrådet Per Johansson, däribland kommunalrådet Carina Blank. Tillsammans med Alliansen och politikerna från Miljöpartiet och Sverigedemokraterna sa de i stället ja till valfrihet inom hemtjänsten.

– Vi kommer att få det vi betalar för, oavsett vilken utförare. Och kunderna kommer få det som de frågar efter, säger Carina Blank, socialdemokratiskt kommunalråd.

45–20

Totalt var det 45 stycken som röstade ja och 20 stycken som röstade nej till valfrihet inom hemtjänsten i Gävle kommun. Beslutet gäller under en försöksperiod om fyra år och med en uppföljning om två år.

Mer läsning

Annons