Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ser väldigt, väldigt allvarligt på detta"

/

Landshövding Barbro Holmberg ser allvarligt på Högskoleverkets beslut att inte godkänna Högskolan i Gävles ansökan för grundskoleutbildning.

– Jag är mycket orolig. Det kommer att ge stora konsekvenser på många olika plan. Det slår mot kompetensförsörjningen i hela länet.

Annons

Barbro Holmberg berättar hur hon på torsdagskvällen fick förhandsbeskedet att Högskoleverket säger nej till högskolans ansökan gällande det nya lärarprogrammet. Tidigare i veckan beslutade Högskoleverket även att neka högskolan examen i förskollärarprogrammet.

– Jag ser väldigt, väldigt allvarligt på detta, säger Barbro Holmberg.

I och med Högskoleverkets beslut kommer det nordligaste lärosätet för den som vill studera till grundskolelärare att bli Uppsala. Det innebär att många av de blivande lärarstudenterna tvingas flytta. Barbro Holmberg säger att det är mycket svårt att få ungdomar som en gång flyttat från regionen att flytta tillbaka igen. Det kan göra att regionen utarmas på kompetens.

– Jag måste säga att Högskoleverkets beslut är väldigt konstigt, väldigt märkligt. Vi måste försöka få tillbaka utbildningarna, säger Barbro Holmberg.

Hon säger att hon har en tilltro till att högskolan kommer att åtgärda de brister som Högskoleverket menar att lärosätet har.

– Jag har ett stort förtroende för högskolan och dess ledning. Men det här är ett slag, inte mot högskolan i första hand, utan mot hela regionen.

Mer läsning

Annons