Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag sitter som i en rävsax”

/
  • Konstant ont. ”Jag har ständigt ont i nacken och huvudvärk som ofta går över i migrän”, säger Ann Persson som anses fullt arbetsför trots att läkare bedömt att hon borde vara sjukskriven på heltid.

Hon har ständig värk. Men hon har ändå försökt jobba halvtid som försäkringsinformatör trots att läkaren tycker att hon borde vara sjukskriven på heltid.

Försäkringskassan bedömer att hon är fullt arbetsför och har dragit in sjukersättningen.

– Jag sitter som i en rävsax, säger Ann Persson i Gävle, en av många som drabbas av de skärpta sjukreglerna.

Annons

Försäkringskassan anser att hennes arbetsförmåga ”inte kan anses vara nedsatt med minst en fjärdedel för minst ett framåt eller stadigvarande”.

För tolv år sedan var hon med om en trafikolycka. En långtradare körde på henne. Hon drabbades av en så kallad whiplash-skada som hon bär med sig sedan dess.

Ständigt ont

– Jag har ständigt ont i nacken och huvudvärk som ofta går över i migrän. Jag har svårt att lyfta armarna, säger Ann Persson.

Stödkragen är obligatorisk om hon ska orka med vardagen.

Några år efter olyckan ville Försäkringskassan att hon skulle sjukpensioneras. Men hon vägrade. Hon ville försöka jobba så gott det gick.

Har varit på smärtkliniken

Under årens lopp har hon fått hjälp med rehabilitering och behandling. Hon har vistats på smärtkliniken i Sandviken, fått hjälp av sjukgymnaster, läkare och psykiatriker med flera.

För ett par år sedan började hon som försäkringsinformatör.

– Jag kan i viss mån anpassa arbetet till hur jag mår. Men det har blivit fler och fler sjukdagar och mer än halvtid har jag inte klarat av att jobba, säger Ann Persson.

– Vissa dagar är jag så dålig att jag inte tar mig upp ur sängen.

Saknar arbetsförmåga

En läkare som är specialiserad på whiplash-skador menade att hon inte har någon arbetsförmåga alls. Men hon vill ändå försöka, åtminstone på kvartstid.

31 augusti tog den tidsbegränsade sjukersättningen slut. Hon begärde omprövning men Försäkringskassans beslut stod fast.

Enligt Försäkringskassan är ”rehabiliteringsmöjligheterna inte uttömda”. Hon kan jobba minst trekvartstid med något av de jobb som förekommer på arbetsmarknaden, enligt kassan.

Knäckte kota

I somras gjorde hon illa ryggen. En kota knäcktes. Läkaren bedömer att hon inte behöver vara sjukskriven längre än året ut till följd av ryggskadan. Men sjukgymnasten menar att det behövs längre tid.

Ann Persson är osäker på om Försäkringskassan godkänner fortsatt sjukpenning.

Blir utan ersättning

Därefter blir hon utan ersättning – såvida inte länsrätten ändrar beslutet om sjukersättning.

– Facket hjälper mig att överklaga, berättar hon.

För att klara hushållsekonomin måste hennes sambo skjuta till pengar.

Mer läsning

Annons