Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tror att han har förmågan att samla och leda partiet"

Våra lokala politiker tycker till om Håkan Juholt och Carin Jämtin.

Annons


Vad tror du om Håkan Juholt som partiledare för Socialdemokraterna?
– Helt okej. Det kunde ha varit värre, om man hade fått ett helt oskrivet kort. Här har du en gosse som i alla fall har varit med lite grann. Han svarar inte upp mot valberedningens krav på att man egentligen skulle ha varit minister, men han har varit med tillräckligt länge för att kunna vara partiledare.
Hur högt på valberedningens lista tror du att han stod?
– Långt ned bland de tio första. Ju närmare kongressen man har kommit, desto mer panik har det blivit. Man var varit tvungen att hitta någon och då blev det Juholt.
Hur starkt stöd har han i partiet?
– I det här läget har han nog ett ganska stort stöd för man kunde inte hålla på och blockera. Han är väl en bra kompromisskandidat. Nu ska man sätta ned foten i politiska frågor och då är det frågan om vad han har för mandat.
Vad står han för?
– Det vet vi inte riktigt. Det han har stått för som fri debattör och riksdagsledamot är en sak och det han ska stå för som partiledare är en annan. Jag håller med i beskrivningen om att han ligger i mittfåran, lite till vänster. Men om han ska vara statsministerkandidat måste han markera att han ligger vare sig åt det ena eller andra hållet, utan i mitten.
Vad måste Socialdemokraterna göra för att vinna tillbaka makten?
– Återerövra arbetslinjen. Ge väljarna bilden av att man är att lita på när det gäller att sköta ekonomi och sådana saker. Om partiet har lika svårt att sätta ned foten i politiska frågor som i partiledarfrågan, då har kaoset inte avslutats.
Kan de vinna valet 2014?
– Nej, inte om de håller på så här. Då får de vara glada om de är i mål 2018. Hela den här partiledarhistorien är ett tecken på att det är en skruv lös någonstans.
Vad tror du om Carin Jämtin som partisekreterare?
– Mindre överraskande. Ett mycket bra namn.


– Jag är glad att vi har fått ledarskapsfrågan löst och är väldigt nöjd med både Håkan Juholt och Carin Jämtin. Jag är nästan beredd att ta ordet underbart i min mun. Håkan Juholt är en skicklig politiker. Han är en retoriker av rang som talar klarspråk som är lätt att förstå, och så har han glimten i ögat. Det här markerar en nyordning, eftersom varken Håkan eller Carin var djupt involverade i den senaste valrörelsen. Jag är övertygad om att de kan vinna nästa val.– Personligen tycker jag att det känns väldigt bra. Jag hade två bra namn tidigt i den här processen och Håkan var ett av dem. Vem den andra var vill jag inte säga. Jag tror att Håkan Juholt kan vara en förenande kraft som lyssnar till alla och han har varit med i flera olika sammanhang.
Jag hoppas att det blir ett delat ledarskap med Carin Jämtin och att de gör ett bra jobb tillsammans. Politiken lär de få lite tid på sig att jobba med.


– Ja, jag tycker att det är en väldigt bra person. Jag har träffat honom några gånger och på mig har han gjort ett väldigt bra intryck. Jag tror att han har förmågan att samla och leda partiet.


– Det måste han bli. Om en enig valberedning lyfter fram honom och har vägt in alla önskemål som ställts så måste han vara det.
– Jag har varken något positivt eller negativt att säga om honom. Jag är glad att det inte är någon som har en tung ryggsäck med sig. Däremot är det synd att det inte blev en kvinna. Det finns många duktiga inom rörelsen, men de verkar ha sagt ifrån. Däremot är jag kritisk till hela processen, vi har inte vetat vilka som har varit tillgängliga.


– Ja, både Håkan Juholt och Carin Jämtin känns jättebra. Jag gillar dem politiskt och som personer, de är folkliga och har en bra framtoning. Juholt pratar med folk inte till folk och han är retoriskt bra. Jämtin är bra på att lyssna men är samtidigt tydlig i sina åsikter och ser till att saker och ting händer.
– Jag upplever att de står för ett samhälle som bygger på solidaritet och en gemensam välfärd, traditionellt socialdemokratiskt tänkande helt enkelt.


– Ja, jag tror att han och Carin Jämtin blir ett fantastiskt bra team. Det är ett strålande förslag som passar mig precis. Carin har hela tiden varit min favorit och Håkan har jag alltid gillat i de situationer där vi träffats. Han är sympatisk och står för sina värderingar på ett tydligt sätt.
– Det är personer som inte är belastade med gammalt, de är smidiga och kan ena partiet och det blir den nyordning som vi vill ha. Nu kan vi gå vidare.– Jag har inte hunnit fundera så mycket men spontant känns det bra. Det är bra att vi hittat en ledare för partiet för det vakuum vi haft har inte varit bra.
– Kombinationen Carin Jämtin och Håkan Juholt tror jag kan bli väldigt bra. Jag känner inte honom så bra men min bild är att han är en stark agitator, de gånger jag lyssnat på honom har han varit väldigt tydlig i sina buskap och det är viktigt. Han har också en lång och gedigen erfarenhet.

Mer läsning

Annons