Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill veta om min tanke stämmer”

/
  • BIDADE SIN TID. Sedan 1978 har Anders Holmlund arbetat i landstinget. Började forska lite smått kring 2000, och 2004 skrev han in sig som doktorand. Efter fyra år var hans avhandling klar. ”Jag har alltid varit intresserad av forskning, men när barnen blivit lite större kände jag att nu var det dags”. 

Anders Holmlund är övertandläkare i Gävle, specialiserad på tandlossning.

Annons

Han har hittat sambandet mellan dålig munhälsa och ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Ju färre tänder, desto högre dödlighet i hjärtinfarkt.
En upptäckt som gav stora rubriker i kvällspressen.

Återstår att kartlägga vad sambandet beror på.
– Vi har justerat resultaten för kända riskfaktorer som ålder, kön och rökning, En förklaring till de samband vi ser kan vara att den inflammation som uppstår kring tänderna kan påverka åderförkalkningsprocessen, genom att bakterier och inflammationsframkallande ämnen från tänder där omgivande vävnader är infekterade kan komma in i blodomloppet och skynda på åderförkalkningen i vissa blodkärl, vilket på sikt kan orsaka hjärtproblem, förklarar Anders Holmlund.
– Det är förstås farligare för hjärtat att röka. Men tandhälsan kan vara en liten komponent som bidrar.

Hans forskning triggades i gång av intresset för munhålans betydelse för allmänhälsan.
– Det finns i dag en stor orättvisa när det gäller kostnaden för att behandla en infektion. Får man en infektion någon annanstans än i munnen gäller sjukvårdstaxa, men inte om man har en infektion kring tänderna. En infektionssanering i munnen kan i sämsta fall kosta närmare 20 000 kronor och många tackar nej till behandling för att det är för dyrt, konstaterar Anders Holmlund.

Vilket i en förlängning, kan vara en nackdel för såväl tand- som allmänhälsan.
– De flesta hjärtproblem kan förklaras med ålder, genetik, diabetes, höga blodfetter, rökning och så vidare och i vissa tidningar har sambandet till tänder blåst upp för mycket. Skrämseljournalistiken har inget upplysningsvärde, säger Anders.
Han forskar cirka en dag i veckan på arbetstid.
– Det är själva processen som lockar en. Man har en tanke och vill veta om det stämmer. Ofta blir det inte som man tänkt sig, men då har man lärt något nytt på vägen.

Vi har bra stöttning av forskningsenheten (läs mer om forskningenheten på nästa sida) och det är otroligt positivt för kliniken ur rekryteringssynpunkt.
Anders Holmlund är också handledare för forskning som bedrivs av övertandläkare Catrine Isehed på specialisttandvården. Hon undersöker olika metoder för behandling av infektioner kring tandimplantat.

Mer läsning

Annons